latinica  ћирилица
28/07/2017 |  18:55 ⇒ 19:02 | Аутор: РТРС

Сузбијена побуна исламиста на Филипинима

Филипинска војска је саопштила да је још само око 60 екстремиста активно у борбама у граду Маравију, у којем су побуњеници повезани с Исламском државом започели побуну средином маја.

У двомјесечним борбама за тај град на југу Филипина, гдје је деценијама упориште муслиманских сепаратиста, погинуло је 630 људи, од чега 470 побуњеника.

Портпарол филипинске војске Реституто Падиља рекао је данас да власти вјерују да се већина побуњеничких лидера с преосталом групом бораца, налази у области мањој од једног квадратног километра, преноси АП.

Филипинска војска и полиција ухапсиле су 59 осумњичених да су планирали да се придруже екстремистима у Маравију.

Сукоби су у том граду почели 23. маја, када је војска упала у скровиште терориста у потрази за Иснилоном Хапилоном, који је на листи најтраженијих терориста у САД.

Екстремисти су потом заузели градску вијећницу, болницу и затвор, запалили католичку цркву, колеџ и неколико кућа и отели једног свештеника и више вјерника.

Филипински предсједник Родриго Дутерте увео је сутрадан ванредно стање на југу земље, а борбе за град Марави су настављене.

Дутерте је прошле недјеље добио одобрење парламента да продужи ванредно стање на југу земље како би се окончао сукоб са исламистичким екстремистима, што је највећа криза откако је прошле године постао предсједник.

Извор: РТС (Бета)