latinica  ћирилица
28/07/2017 |  17:26 ⇒ 29/07/2017 | 12:07 | Аутор: РТРС

СНСД излази из свих комисија и одбора парламента БиХ, најавио Шпирић (ВИДЕО)

Извршни комитет СНСД-а донио је одлуку да сви њихови чланови у комисијама Парламентарне скупштине БиХ поднесу оставке, изјавио је потпредсједник ове странке Никола Шпирић.
СНСД - Фото: РТРС
СНСДФото: РТРС

Говорећи о Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ, Шпирић је најавио да ће СНСД тражити да се на сједници Народне скупштине Републике Српске одржи расправа о раду те агенције, која је, тврди, ван парламентарне контроле. Незадовољни су, каже, и радом Савјета министара.

Сви чланови комисија из СНСД-а у оба дома бх. парламента подносе оставке на те функције. Ово је закључак Извршног комитета странке. Након тога, препустиће да већина одлучи како ће тијела функционисати, поручио је потпредсједник СНСД Никола Шпирић. Засад, видљиво је једно – загрљај СДС-а и СДА, као и да Бошњаци апсолутно управљају ОБА.

- С обзиром на то, да је дошло до кршења закона ОБА, Република Српска нема разлога да сарађује са менаџментом те агенције. Обавиће се расправа у Народној скупштини Републике Српске и на основу тога заузети закључци - навео је Шпирић.

И све док су републичке институције мета ОБА, Република Српска не може имати повјерења, каже Шпирић. Без повјерења и подршке у ПС БиХ остао је и Савјет министара. То и не чуди, сматра Шпирић, јер овај савјет није онај који обећава; коме онда то може бити гарант било каквог пута, осим посртања и страдања?

- Ко још вјерује у савез СДА и СДС који предводи Бакир Изетбеговић? Нити им верују у Федерацији, нити ми из Републике Српске. Ко је могао да вјерује да ћемо доћи на тачку када ће политичким акцијама СДС-а управљати СДА? - запитао је Шпирић.

Ипак, овај орган и даље ће функционисати без парламентарне подршке, што говори да је потпуно ван контроле, сматра Шпирић. Тако предсједавајући Савјета Денис Звиздић, заједно са СДС-ом не поштује усвојени механизам координације, остављајући несагледиве посљедице. Примјер – прича о Транспортној заједници у Трсту, гдје су Звиздић и Шаровић за непотписивање уговора оптужили Српску, док су главни кривци за то управо они, каже Шпирић.

- Ми у СНСД-у нисмо против тог споразума, али хоћемо да се испоштује механизам координације. Што се нас тиче, чим се примијени механизам координације и ротација, тај споразум може бити потписан. То говорим, јер Република Српска једина има вертикалне капацитете да носи европске процесе - навео је потпредсједник СНСД.

Блиска сарадња Савеза за промјене са СДА видљива је на више примјера. Први пут од постојања заједничких институција, позивају СИПА, ОБА, Суд и Тужилаштво БиХ да санкционишу институције Српске, о чему свједоче и напади на РТРС, поручује Шпирић. Поновио је да је СНСД спреман да гласа за Закон о акцизама, уколико се обезбиједи довољан број руку у парламенту БиХ. Ова странка је, без обзира на поједине процесе, и даље најорганизованија и најјача политичка партија, што ће се и доказати побједом на изборима 2018.године, закључио је Шпирић.