latinica  ћирилица
28/07/2017 |  16:37 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

Млади Приједорчани удружено на јачању средине (ВИДЕО)

У организацији италијанског удружења Програм Приједор, финансијску подршку покрајине Тренто, у сарадњи са Градом Приједором и Агенцијом за локални развој ПРЕДА, у Приједору је одржан завршни дио обуке о планирању локалног економског развоја.
Приједор - сертификати - Фото: РТРС
Приједор - сертификатиФото: РТРС

За полазнике је организована свечана додјела сертификата, као потврда да су млади Приједорчани спремни за економско јачање неразвијених мјесних заједница. Први циљ пројекта је ревитализација Љубије код Приједора, уз посредовање младих, стручних снага.

Кроз обуку, организовану у Приједору и Италији, која траје од почетка године, од пријављених 25, прошло је одабраних 16 кандидата. Њима су уручени сертификат, којим се потврђује да су спремни за партиципативно планирање локалног економског развоја. Стечено знање ће, кажу, пренијети у Љубију, како би је економски и социјално ојачали.

- Циљ обуке је да се оспособимо, да утичемо на побољшање Љубије, тако да послије искуство из Љубије можемо примијенити на Приједор и остале околине које су запостављење - рекла је Жељка Згоњанин, из агенције ПРЕДА. 

Према ријечима Небојше Савановића, самосталног стручног сарадника у Одсјеку за стратешко планирање пројектима и развојем града Приједора, карактеристика за пројекат је да се проблеми рјешавају по принципу "одозго према доље".

Већ годинама на бројним пројектима Град Приједор сарађује са партнерима из италијанског Трента. 

Слађана Миљевић, представница Удружења Програм Приједор из Трента, каже да је циљ пројекта обучити младе људе који би се оспособили да сами анализирају стања и потребе одрђеног подручја у својој локалној заједници.

Љиљана Бабић, шеф кабинета градоначелника Приједора, каже да очекују да ће Љубија у наредном периоду добити оно што јој је потребно, те да ће овај пројекат обезбиједити и повољне инвеститоре, те грађанима помоћи у процесу самозапошљавања уз подршку града и донатора.

Овај пројекат ће бити настављен од октобра. Циљ је укључење младе радне снаге у економски развој најнеразвијених подручја.