latinica  ћирилица
28/07/2017 |  15:55 ⇒ 16:18 | Аутор: РТРС

Могућ Трампов вето на санкције Русији?

Бијела кућа је у четвртак опрезно наговијестила могућност да предсједник Доналд Трамп уложи вето на нове санкције Русији, Ирану и Сјеверној Кореји, што је изазвало оштре критике законодаваца из обје странке.
Бијела кућа  (Фото:Flickr/ Glenn Pope) -
Бијела кућа (Фото:Flickr/ Glenn Pope)

"Он ће можда потписати санкције тачно у облику у којем јесу или можда ставити вето на санкције и преговарати о чак оштријим мјерама према Русима", навео је директор за комуникације Бијеле куће Ентони Скарамучи у изјави за Си-Ен-Ен.

Чак и наговештај идеје о вету изазвао је брзу реакцију на Капитол Хилу. Вођа сенатске већине Џон Корнин изјавио је да би било боље да је Бијела кућа сарађивала са Конгресом на изради тог закона.

Демократски сенатор Бен Кардин из Мериленда оцијенио је да би улагање вета значило да предсједник Трамп не жели да искористи прилику да буде чвршћи у односима са руским предсједником Путином, док је његов колега Боб Менендез из Њу Џерсија поручио да "Конгрес има моћ поништи вето, и да ће предсједников вето бити поништен. Вођа сенатске мањине Чак Шумер оцијенио је да је Скарамучијево објашњење да би Трамп могао да преговара чак чвршће санкције према Русији - "смијешно".

Представнички дом  усвојио је санкције Русији са 419 гласова за и три против, а усвојене су и  у Сенату.

Ројтерс наводи да су сенатори изгласали закон о санкцијама упркос примједбама коју је према њему имао амерички предсједник Доналд Трамп.

Наводи се да су ове мјере усвојене са 98 гласова "за" и само два "против", захваљујући огромној подршци и демократа и Трампових републиканаца.

Циљ закона је да Москва, Техеран и Пјонгјанг плате економску цијену због низа активности којима се Вашингтгон противи и да се Конгресу да овлашћење да блокира било који предсједнков потез усмјерен ка суспензији казнених мјера.

Замјеник руског шефа дипломатије Сергеј Рјабков изјавио је у сриједу да ће Москва вјероватно одговорити Сједињеним Државама ако се санкције уведу. Према руским државним медијима, он је упозорио да ће нове санкције угрозити сваку шансу побољшања односа Москве и Вашингтона.

Извор: Глас Америке, Ројтерс