latinica  ћирилица
28/07/2017 |  15:52 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

"Спремни за укључивање у међународно тестирање достигнућа ученика"

Министарство просвјете и културе Републике Српске спремно је да се укључи у међународно тестирање достигнућа ученика /ТИМС/, изјавио је данас ресорни министар Дане Малешевић на састанку са представницима Делегације ЕУ у БиХ.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

Малешевић је подсјетио да су до сада реализоване активности у вези са ПИСА тестирањем ученика из Републике Српске, саопштено је из ресорног министарства.

"Министарство просвјете и културе Републике Српске препознало је важност међународног истраживања процјене знања и вјештина петнаестогодишњака у виду ПИСА тестирања и, у складу с тим, у априлу ове године одржано је пробно тестирање у укупно 20 школа у Српској", додао је Малешевић.

Малешевић је представнике Делегације ЕУ у БиХ, на челу са шефом кооперација Мелвином Асином, упознао о важности реорганизације Републичког педагошког завода и Завода за образовање одраслих Републике Српске.

"Центар за стручно образовање и цјеложивотно учење, како би се убудуће звао, интензивније би сарађивао са привредом и другачије би се радили наставни планови и програми, уз ангажовање стручњака из привреде, поштујући потребе привреде за стручном радном снагом", навео је Малешевић.

Према његовим ријечима, с друге стране, Републички педагошки завод био би посвећен унапређењу квалитета општег и умјетничког образовања, те система континуираног стручног усавршавања и професионалног развоја запослених у образовању.

Малешевић је нагласио и важност формирања посебног одјељења за екстерно вредновање ученичких постигнућа.

Он је појаснио да су елементи овог плана уграђени у управо завршени текст Нацрта закона о средњем образовању и васпитању, за који је исказао наду да ће убрзо бити донесен, да би се кренуло у реализацију планираног.

"Све ово се ради с циљем унапређења квалитета у нашем образовном систему", поручио је Малешевић.

Асин је изразио задовољство због исказане спремности Министарства да се укључи у процес међународног ТИМС тестирања ученика, као и значајним резулатима на унапређењу области средњег стручног образовања и истрајности код повезивања образовања са потребама тржишта рада, што је један од основних предуслова успјешног друштвеног поретка.

На састанку је било ријечи о основним елементима и начињеним помацима када је ријеч о квалификационом оквиру у образовном систему Републике Српске, односно БиХ. Још једном су размотрена његова основна полазишта и елементи усклађивања прописа којима се уређују подручја основног, средњег и високог образовања, односно цјеложивотног учења, али и боље повезивање промјена и потреба тржишта рада са образовним програмима у цјелини.

Извор: СРНА