latinica  ћирилица
28/07/2017 |  14:52 ⇒ 15:04 | Аутор: РТРС

Радошевић: Бања Врућица деценијама посједник спорног земљишта

Директор Здравствено туристичког центра "Бања Врућица" Александар Радошевић рекао је да је спорно земљиште, о којем медији данас пишу, првостепеном одлуком уписано у својину Бања, која га одржава десетинама година, а гости свакодневно користе.
Tеслић: Радишевић - Ђорђевћ - Фото: СРНА
Tеслић: Радишевић - ЂорђевћФото: СРНА

Радошевић је рекао да то земљиште није поклоњено и да је у току другостепени поступак над земљиштем.

Он је оцијенио као нетачне и усмјерене на нарушавање угледа наводе медија према којима је Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове дала овом здравственом центру земљиште у државној својини милионске вриједности.

"Овај центар земљише, које је првостепеном одлуком уписано у својину Бања Врућице, већ десетинама година одржава, газдује и уређује га, свакодневно га користе гости и неопходно је за редовну пословну активност", рекао је Радошевић данас на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, "или је начелник општине Теслић /Милан Миличевић/ елементарно необавијештен о чињеницима регулационог плана или намјерно обмањује јавност".

"У случају да је ово друго, ми ћемо према њему и према доносиоцу и емитенту текста предузети све законске мјере да заштитимо наш углед", најавио је Радошевић.

Правни опуномоћеник "Бање Врућице" Синиша Ђорђевић рекао је да је "Бања Врућица" уписана како посједник свих ових некретнина односно, око 700 дунума земљишта, као катастарски посједник са удјелом "један кроз један" још од 1988. године, када је донесен регулациони план зван Бања Врућица.

Он појашњава да је све до данас "Бања Врућица" уписана као посједник, а након приватизације државног капитала и са правом својине над тим непокретностима која служе за редовну употребу објекта који су била предметом приватизације.

Ђорђевић наводи да је регулационим планом из 1988. године општина Теслић утврдила које су то непокретности неопходне за кориштење "Бањи Врућици", а већ 2004. долази до допуне регулационог плана у појединим сегментима, али који није ништа мијењао у погледу тих парцела које треба да служе за редовну употребу.

"Када су сазрели услови да се посјед који је уписан као `један кроз један` у корист `Бање Врућице` упише као право својине, ми смо користили само регулациони план општине Теслић у којем је све садржано, и које парцеле услазе у састав, које треба да служе за редовну употребу", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је навео да је надлежни у општини Теслић добио одговор од 24. јануара 2017. године да су на снази регулациони план и допуна, и да никаквих измјена није било.

Он је најавио могућност да ће тражити одговорност за изворе нетачних информација, али и наводе начелника које се тичу ове општине.

Из РУГИП-а су данас саопштили да нису тачни медијски наводи да је ова управа дала земљишта милионске вриједности Здравствено-туристичком центру "Бања Врућица" Теслић, те да је у току другостепени поступак и да првостепено рјешење у овом случају није и не може бити правоснажно.

У дневном листу "Еуроблиц" данас је у тексту "Геодетска управа дала земљишта милионске вриједности" наведено, између осталог, да су хиљаде метара квадратних државног земљишта по одлуци Управе постале својина "Бање Врућица", да су такве одлуке скандалозне и да је ЗТЦ-у признато право својине.

Модерна историја Бање Врућице почиње послије завршетка Првог свјетског рата када је бању 1919. године откупио шумарски инжењер Симо Крстић. Бања је државним актима 1926. и 1930. године заштићена и уврштена у Регистар бања Краљевине Југославије.

Након Другог свјетског рата Законом о национализацији бања је одузета од ранијег власника Симе Крстића, те предата у општенародно, односно власништво државе са новим називом Земаљско љечилиште "Бања Врућица".

Одлуком Владе 1993. године Специјална болница "Бања Врућица" и "Кардиал" уједињени су у јединствено предузеће Здравствено-туристички центар Бања Врућица, које је приватизовано 2001. године.

Извор: СРНА