latinica  ћирилица
28/07/2017 |  13:18 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Министар Сребренка Голић демантује Изетбеговића

Бакир Изетбеговић, очигледно исфрустриран неусвајањем извјештаја Савјета министира у Представничком дому Парламента БиХ, посјету Добоју је искористио да, ничим изазван, још једном нападне предсједника Републике Српске Милорада Додика и оптужи га за лош однос према инвестицији из Азарбејџана, мислећи при том, на фабрику за прераду воћа и поврћа у Шеварлијама код Добоја. Ово се наводи у данашњем саопштењу министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, Сребренке Голић.
Сребренка Голић - Фото: СРНА
Сребренка ГолићФото: СРНА

„Бакир Изетбеговић је, очигледно, исфрустриран Милорадом Додиком, па га оптужује и за оно за што предсједник Републике није надлежан! Ниједан предсједник Републике Српске, па ни Милорад Додик, не издаје дозволе за изградњу објеката, а ако Бакир Изетбеговић утиче на органе надлежне за ове послове, онда је то, у најмању руку, забрињавајуће! Злонамјерно, бошњачки члан Предсједништва БиХ је у Добоју оптужио Бањалуку за „беспотребно затезање око дозвола“, што је ноторна неистина! Као прво, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, према Закону о уређењу простора и грађењу, није надлежно за издавање дозвола за наведени објекат, о чему је је још 2015.године писаним путем обавијестило и инвеститора и локалну заједницу, град Добој. Изетбеговићев домаћин, градоначелник Добоја Обрен Петровић је то могао и потврдити јер је лично присуствовао састанку који је одржан 20.05.2015. године, у мом кабинету, на којем су били и представници „Бенконс Босна“ д.о.о. из Добоја, чији инвеститори су из Азербејџана и представник Амбасаде ове земље Араз Алијев, који се том приликом захвалио и мени лично и Влади на спремности да максимално помогнемо надлежној локалној заједници на реализацији овог пројекта", истичес е у саопштењу.

Голићева констатује да, ако заиста има добре воље за сарадњу о којој прича, Изетбеговић би знао да Влада Републике Српске поздравља сва улагања која значе отварање нових радних мјеста и покретање производње, што је и доказала успостављањем једношалтерског система за регистрацију пословних субјеката, а да се на дозволе за које је Министарство надлежно, чека максимално 48 часова након што инвеститор достави комплетну документацију.

"Одговорно тврдим да у Републици Српској нема дискриминације инвеститора по било ком основу, да смо апсолутно отворени за све инвестиције које значе отварање радних мјеста, нарочито у реалном сектору. Изјава бошњачког члана Предсједништва БиХ у Добоју само је израз непознавања ситуације, и један је у низу напада на Републику Српску и њене институције, али и доказ да управо он, својим неодмјереним изјавама, ствара препреке за сарадњу у БиХ", закључује се у саопштењу министра Сребренке Голић.