latinica  ћирилица
28/07/2017 |  12:30 | Аутор: РТРС

"Будућност Републике Српске зависиће и од односа Србије према Косову"

Будућност Републике Српске зависиће и од односа Србије према рјешавању косметског проблема, рекао је Срни предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

Дрецун је истакао да је за Србију будућност Републике Српске од суштинског стратешког значаја, као и питање Косова и Метохије.

- Као што је рјешавање косовског проблема и спречавање коначне сецесије Космета од суштинског стратешког значаја у 21. вијеку за Србију и цјелокупан српски народ, тако је и опстанак Републике Српске и њен напредак - рекао је Дрецун.

Он је указао да ће иницијатива, конструктиван приступ, спремност на дијалог и компромис Србије када је ријеч о косметском питању "свакако јачати позицију опстанка Републике Српске и њеног даљег унапређења".

- Што Србија буде јача на међународном плану, а та њена снага се гради, између осталог, и на односу према косовском проблему, то ће свакако бити у стању да пружи већу подршку Републици Српској - рекао је Дрецун.

Он је навео да постоје тенденције којима се настоји извршити унитаризација БиХ, а Република Српска маргинализовати као државни ентитет и постепено елиминисати.

- Годинама је то присутно и мислим да ће тенденције неких политичких актера у Сарајеву непрестано бити такве. Зато је битно да се учини све што је у могућности и Републике Српске и саме Србије да се Република Српска сачува - рекао је Дрецун.

Извор: СРНА