latinica  ћирилица
28/07/2017 |  07:48 ⇒ 12:50 | Аутор: РТРС

"Малограђанска свадба" најбоља на Фестивалу фестивала у Требиње

Представа "Малограђанска свадба" Позоришта "Стеван Сремац" из Црвенке најбоље је остварење 60. Фестивала фестивала, који је завршен у Требињу.
Фестивал фестивала у Требињу-додијељене награде - Фото: СРНА
Фестивал фестивала у Требињу-додијељене наградеФото: СРНА

Осим "Златне маске", стручни жири додијелио је награду и Радоју Чупићу за најбољу режију - за креативност и цјеловитост редитељског поступка, те за најбољу колективну игру, енергију и прецизност овог ансамбла.

И жири публике је за најбољу представу прогласио "Малограђанску свадбу".

"Златна маска" за најбољег главног глумца - за убједљив глумачки израз додијељена је Жељку Милошевићу, за улогу Блажа Милошића у представи "Писац породичне историје" Градског позоришта Требиње, док је његова партнерка Весна Ђурић исту награду добила за најбољу епизодну женску улогу на Фестивалу, за истинитост и осјећајност глумачке игре.

"Златна маска" за најбољу главну женску улогу припала је Јовани Петровић, а за најбољу мушку епизоду Владимиру Јоргићу, глумцима представе "Драги тата" Студија глуме - Театра 011 из Београда.

Ансамбл представе "Посљедња породица" Театра "Федра" из Бугојна награђен је "Златном маском" за најбољу костимографију, док награде Фестивала фестивала за сценографију и ауторску музику нису додијељене.

Стручни жири додијелио је и двије специјалне награде, од којих је прва припала Вахиду Дураковићу, аутору текста "Посљедња породица".

Предсједник стручног жирија Егон Савин истакао је да специјална награда припада требињској публици која заслужује још већи, садржајнији и амбициознији фестивал.

Фестивал је синоћ завршен представом "Писац породичне историје", у извођењу Градског позоришта Требиње, коју је према тексту Љубомира Ђурковића режирао Слободан Маруновић.

Диплому протагонисте вечери жири публике додијелио је Игору Сврдлину за улогу Слободана Милошића.

У оквиру пратећег програма, у Галерији Културног центра, отворена је изложба фотографија "Фестивал у објективу", коју су припремили чланови Фото-кино клуба Требиње, док је монодраму "На дан свођења рачуна" извела требињска глумица Марија Ђајић.

Извор: СРНА