latinica  ћирилица
27/07/2017 |  22:47 ⇒ 23:10 | Аутор: РТРС

Нови сукоби у Јерусалиму, повријеђено 37 Палестинаца

Тридесет седам Палестинаца повријеђено је у сукобима израелске полиције и палестинских вјерника на спорном светилишту у Јерусалиму, убрзо пошто је поново отворено послије муслиманског бојкота који је трајао 11 дана.
Сукоби у Јерусалему - Фото: BBC
Сукоби у ЈерусалемуФото: BBC

Палестински Црвени полумјесец рекао је да су неки од повријеђених рањени гуменим мецима, други претучени, а некима су поломљене кости.

Израелска полиција је сузавцем и гуменим мецима растјеривала Палестинце који су бацали каменице на мјесту светом и за муслимане и за Јевреје.

Полиција каже да је одговорила када је на капијама светилишта и сама била нападнута каменицама.

Црвени полумјесец је саопштио да је напетост повећана када су израелске снаге затвориле једну од капија.

Светилиште је у средишту кризе између Израела и Палестинаца од 14. јула, када се тамо догодио оружани напад у којем су погинула два израелска полицајца.

Израел је потом поставио детекторе за метал, ограде и камере на улазима. Муслимански вјерници су на позив својих лидера одбили да се подвргну таквој контроли и да се моле на светилишту.

Хиљаде муслимана су се зато данима молиле на улицама.

Данас, пошто су све те мјере коначно уклоњене, исламски лидери су позвали вјернике да се врате на светилиште гдје је џамија Ал Акса и хиљаде их се одазвало и тамо се молило, али су поново избили нереди.

Извор: РТС (Бета)