latinica  ћирилица
27/07/2017 |  18:54 ⇒ 28/07/2017 | 09:15 | Аутор: РТРС

Савјет министара БиХ и дефинитивно нема подршку парламентарне већине (ВИДЕО)

Савјет министара БиХ и дефинитивно нема подршку парламентарне већине.
Савјет министар без већина - Фото: РТРС
Савјет министар без већинаФото: РТРС

То је сада и свима потпуно јасно, јер синоћ Извјештај о раду Савјета министара за 2016-у није добио подршку у Представничком дому ПС БиХ. И поред чињенице да су остали без подршке,предсједавајући Денис Звиздић и министри, не помишљају на оставке.

"Црвени" картон који је Савјет министара синоћ добио у Представничком дому ПС БиХ, у нормалној држави био би сигнал министрима да поднесу неопозиве оставке. Предсједавајући Денис Звиздић данас се није оглашавао.

- Очекивао сам да ће предсједавајући одмах након гласања изаћи за говорницу и као одговаран и моралан чин дати оставку СМ БиХ, јер очито нема подршку сопствене већине, али на жалост то се није десило - изјавио је посланик у Представником дому ПС БиХ Лазар Продановић.

Федерални медији спекулишу да је СББ-ов министар Исмир Јуско већ "ковертирао", оставку јер су посланици његове странке одбили да подрже Извјештај о раду СМ БиХ за прошлу годину. За разлику од Јуска, министарка Семиха Бороваца, кадар СДА и СДС-ов Мирко Шаровић, не помишљају да врате мандат. 

- Видјећемо како ће се одвијати овај процес, да ли ће бити подршке за смјену "владе", није било подршке за прихватање Извјешатаја, питање повјерења „"влади" је друго питање - рекла је министар за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац.

- Ја са своје стране могу кажем да је дио у Извјештају који се односи на ово министарство најбољи од када постоји ово министарство, шта друго да кажем - сматра министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Синоћње гласање показало је да актуелни сазив Савјет министара нема парламентарну већину, "иза леђа", подржава их свега 17 посланика СДА, ХДЗ БиХ и СзП. Мањинска подршка значи да ће сваки пут морати да трагају за 22 руке у Представничком дому.

- Логично је и нормално да након што се не усвоји Извјештај о раду да та "влада" поднесе оставку, међутим што се мене, тј. ХДЗ БиХ тиче, не мора и не треба да поднесу оставку - тврди шеф Клуба посланика ХДЗ-а БиХ у Представничком дому ПС БиХ Никола Ловриновић.

- Што се тиче скупштинске већине, не постоји нова скупштинска већина , она је таква каква је. Она је резултат политичких дешавања, што се тиче ПДП-а ми смо задовољни министрима СзП - сматра предсједник ПДП-а Брнисла Бореновић. 

Закон предвиђа да предсједавајући Савјета министара може дати оставку Предсједништву БиХ, у том случају наставља да обавља посао до избора новог сазива. С друге стране, могуће је да Предсједништво затражи смјену и да Парламентарна скупштина изгласа неповјерење. Тада би нека нова парламентарна већина требало да изгласа нови Савјет министара.

- Уколико буде покренута иницијатива за смјену СМ, СНСД ће подржати ту иницијативу. СНСД није заинтересован за учешће у СМ БиХ - нагласио је посланик у Представничком дому ПС БиХ Лазар Продановић.

- Да ли Ви мислите да ће Младен Иванић дозволити да СзП не буде у СМ , да ли мислите да ће Бакир Изетеговић дозволити да СДА не буде у СМ, да ли мислите да ће Човић дозволити да ХДЗ не буде у СМ , тако да долазимо на исто - истакла је шеф Клуба СДС-а у Представничком дому ПС БиХ Александра Пандуревић.

Према свему судећи оставки и смјена неће бити, Савјет министара БиХ наставиће да дише на "шкрге" барем до септембра када ће се и Дом народа изјаснити о Извјештају о раду за 2016. С обзиром да СДА и ХДЗ БиХ имају доминантну улогу у клубовима бошњачког и хрватског народа и да СДС има своја два делегата, Извјештај ће, извјесно је, добити "зелено" свјетло.