latinica  ћирилица
27/07/2017 |  15:51 ⇒ 17:05 | Аутор: РТРС

Запослени у билећком Дому здравља организовали једносатни штрајк упозорења (ВИДЕО)

Запослени у билећком Дому здравља "Свети Лука" данас су организовали једносатни штрајк упозорења.
Билећа - штрајк упозорења - Фото: РТРС
Билећа - штрајк упозорењаФото: РТРС

Запослени у билећком Дому здравља "Свети Лука" данас су организовали једносатни штрајк упозорења. Нису им кажу исплаћене три плате, а доприноси за здравствено и социјално осигурање нису уплаћивани чак четири године. Најављују генерални трајк и тужбе против надлежних.

Укупна дуговања билећког Дома здравља су 2.300.000 КМ. Пореска управа блокирала је рачун ове здравствене установе, што је онемогућило да се јуче исплати плата запосленима. Установа пред потпуним колапсом, а незадовољство запослених пред кулминацијом.

- Локалну заједницу не занима наша установа. Ми смо тотално у пропадању, немамо здравствено осигурање четири године. Нико нам се не обраћа - нагласила је предсједница синдиката Марина Бошањк.

- Немамо лабораторијске реагенсе, немамо медицински материјал. Искључили су нам воду били. Два дана без воде у нехигијенским условима. Потпуно смо на маргини дешавања - истакао је доктор Томислав Радмиловић.

Радиолог Томо Попадић најављује и штрајк глађу. Отац је четворо дјеце , а хранитељ осмочлане породице, у којој је само он запослен.

- Ја немам куд без плате, четири ђака у септембру. Тражим одговор ко је одговоран - каже радиолог Томо Попадић.

Штрајку упозорења придружио се и директор Дома здравља Неђо Симовић. Тврди да су им средства од Фонда здравственог осигурања и од општине значајно умањена и да је ова установа на ивици пропадања.

- Хтјели струју да искључе, само да оставе сијалице. Одбио сам, шта ће ми сијалице кад нема струје - рекао је руководилац Дома здравља "Свети Лука" Неђо Симовић.

Одговоре ће, поручују у билећком Дому здравља, чекати осам дана. Након тога слиједе нови кораци. Како цјелокупну ситуацију коментарише начелник ове општине нисмо успјели сазнати, јер се није јављао на телефон. Иначе, и општина је у финансијском минусима.