latinica  ћирилица
27/07/2017 |  15:37 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Скупштина града Требиња усвојила ребаланс буџета за ову годину (ВИДЕО)

Скупштина града Требиња усвојила је ребаланс буџета за ову годину, у износу од 28.751.000 КМ.
Скупштина града Требиње - Фото: РТРС
Скупштина града ТребињеФото: РТРС

Већи је за око 6.200.000 КМ, колико износи кредитно задужење, или 26,27 одсто у односу на првобитно усвојени буџет.

Порески и непорески приходи, за првих шест мјесеци мањи су у односу на план буџета. Неки расходи су умањени у односу на нацрт, а у ребаланс нису уграђена средства Фонда солидарности. Опозиција је критиковала умањење грантова и, сумњају у реализацију капиталних унвестиција. Гласали су против ребаланса буџета. 

- Да напоменем, да су умањени грантови за спорт, културу, социјална давања, пољопривреду - навео је одборник ПДП-а Зоран Нађушић.

- Сва средства за капитална улагања, или огромна већина око седамдесет одсто, неће се моћи реализовати у 2017,. а то се планира за 2018,која је изборна година. Ја бих овај буџет назвао ни развојни, ни социјални, него изборни - рекао је одборник СДС-а Видомир Бегенишић.

Послије проведене јавне расправе, на сједници нису усвојена два амандмана ПДП-а на ребаланс буџета. Упркос смањењу новца из накнада за потопљено земљиште, због лоше хидролошке године, неће се одустати од планираних инвестиција, поручили су из градске управе. 

- Гледали смо да ускладимо из буџетских средстава и оних из кредита, да не трпе оне инвестиције које су биле планиране. Укупно што се тиче капиталних улагања чине 6.253.000 КМ , без Фонда солидарности - истакао је замјеник градоначелника Требиња Мирко Ђурић.

Цијене паркинга у првој зони, због љетних гужви, на иницијативу грађана, биће повећане у периоду 15.мај – 15.септембар. Биће повећане и новчане казне угоститељским објектима за прегласну музику у ноћним часовима.