latinica  ћирилица
27/07/2017 |  13:22 ⇒ 14:02 | Аутор: РТРС

Уставна преиспитивања у Савезу синдиката Српске

Предсједник Синдиката управе Републике Српске, Божо Марић, изјавио да ће овај синдикат упутити Уставном суду Српске захтјев за оцјену уставности Статута Савеза синдиката Републике Српске.
Синдикат управе - Фото: РТРС
Синдикат управеФото: РТРС

"Ми смо, напуштањем конгреса /Савеза синдиката 4. јула у Теслићу/, најавили могућност да изађемо из Савеза. Републички одбор данас је одлучио да се обратимо Уставном суду и затражимо оцјену уставности и законитости Статута Савеза синдиката", рекао је Марић на конференцији за новинаре.

Он је навео да је у претходном периоду овај синдикат био иницијатор реформи у оквиру Савеза синдиката, те да је и на том конгресу покушао да, улагањем 26 амандмана, буде промијењен Статут и усклађен са Законом о удружењима и фондацијама.

"Већ 12 година Савез синдиката не ради у складу са законом и Уставом. Дошло је вријеме да се демистификује Савез синдиката и његово руководство. Ми смо улагањем тих 26 амандмана на конгресу добили потврду да смо у праву, јер је Савез повукао властити приједлог статута са дневног реда конгреса", рекао је Марић.

Синдикат управе је једини грански синдикат који се отворено противио реизбору Ранке Мишић на дужност предсједника Савеза синдиката Републике Српске на конгресу у Теслићу.

Извор: СРНА