latinica  ћирилица
27/07/2017 |  13:00 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

Опозиција у Парламентарној скупштини припрема смјену Савјета министара

Опозиција у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ припрема иницијативу и потписе за смјену Савјета министара БиХ, изјавила је посланик СНСД-а у Представничком дому Милица Марковић.
Милица Марковић - Фото: СРНА
Милица МарковићФото: СРНА

Марковићева очекује да ће се приједлог за смјену Савјета министара БиХ наћи већ на првој наредној сједници дома, заказаној за 6. септембар.

Она је истакла да би јучерашње неусвајање Извјештаја о раду Савјета министара БиХ за прошлу годину на сједници Представничког дома требало да, према моралним критеријумима, буде сигнал члановима Савјета, прије свега предсједавајућем Денису Звиздићу, да је вријеме да поднесу оставку након такве ситуације.

"Очигледно је да они то неће урадити јер вјерују да могу сједити још наредних годину дана ту гдје јесу у неком техничком мандату", рекла је Марковићева.

Према њеном мишљењу, кад се и догоди смјена Савјета министара БиХ, тешко ће их бити "демонтирати" са тих позиција зато што је познато каква је процедура предлагања мандатара која долази из Предсједништва БиХ.

"Бакир Изетбеговић ће учинити све да Звиздић и кадрови СДА остану на позицијама на којима јесу до октобарских избора наредне године, шта год то значило и какве год посљедице произвело", нагласила је Марковићева.

Она напомиње да ће неусвајање Извјештаја бити веома лоша порука Европској комисији и свима који разматрају позицију БиХ као земље која је поднијела апликацију за добијање статуса кандидата.

"Мислим да ће то бити примљено са врло негативном конотацијом и да коначно Савјет министара БиХ у капацитету у којем се налази, са неповјерењем парламента који га је изгласао, неће имати снаге, ни капацитета да уради посао који би требало да уради до избора наредне године", сматра Марковићева.

Извор: СРНА