latinica  ћирилица
27/07/2017 |  11:48 ⇒ 16:54 | Аутор: РТРС

МУП почео дводневну акцију добровољног давања крви

Министарство унутрашњих послова Републике Српске почело је дводневну акцију добровољног давања крви. У најхуманијој акцији учествује 340 припадника МУП-а Српске.
МУП- акција даривања крви - Фото: РТРС
МУП- акција даривања крвиФото: РТРС

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум рекао је да припадници МУП-а традиционално, два пута годишње, дају крв.

- Знамо да су у љетном периоду залихе крви у Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске смањене, због чега смо и одлучили да учествујемо у овој акцији - навео је Ћулум, истакавши да у МУП-у има више припадника који редовно дају крв.

Директор Завода за трансфузијску медицину Републике Српске Гордана Гузијан рекла је да је акција оваквог типа веома важна јер се организује у свих 10 градова Српске, гдје постоје организационе јединице Завода.

- Тренутно је у Бањалуци смањена залиха крвне групе нула позитивна - навела је Гузијанова.

У фочанској служби Завода за трансфузијску медицину Републике Српске данас је крв добровољно дало 16 припадника Полицијске управе Фоча. Фочански полицајци више пута у години дају крв, а инспектор Одјељења полиције у Полицијској управи Фоча Маринко Вукадиновић у овој хуманој мисији учествовао је више од 20 пута.

- Свака количина крви коју дамо некоме ће спасити живот. У акцији учествују све полицијске станице које припадају нашој управи - рекао је Вукадиновић.

Из полицијске станице Рудо крв су дала три припадника, међу њима и начелник станице Бојан Медојевић.

- Крв дајем два или три пута годишње, а ово ми је укупно 19. пут. Сви можемо бити у ситуацији да нам је крв потребна и сви о томе треба да размишљамо - рекао је Медојевић.

У Одјељењу за трансфузију у Болници Источно Сарајево данас су прикупљене 22 дозе крви у акцији за коју се пријавило 26 полицајаца.

Шеф Службе за трансфузијску медицину Мирна Милошевић Ашоња рекла је да полицајци традиционално два пута годишње дају крв.

Извор: СРНА