latinica  ћирилица
26/07/2017 |  21:47 | Аутор: РТРС

Представнички дом усвојио више законских приједлога

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је у другом читању Приједлог закона о измјенама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, чији је предлагач посланик НДП-а Момчило Новаковић.
Сједница Представничког дома ПС БиХ - Фото: РТРС
Сједница Представничког дома ПС БиХФото: РТРС

Усвојеним измјенама враћа се на снагу законско рјешење, које се односи на обуку за "Д" категорију возачког испита, а које је важило прије недавних измјена Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.

У другом читању усвојен је и Приједлог закона о измјени Закона о раду у институцијама БиХ, предлагача Маје Гасал Вражалице из ДФ-а, који се односи на начин и услове кориштења годишњих одмора запослених у институцијама БиХ, а у складу са препорукама Омбудсмана за људска права.

Посланици су гласајући у другом кругу усвојили Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, чији је предлагач Дамир Арнаут из СББ-а.

Овим измјенама и допунама законски се регулише да возила хитне помоћи и ватрогасне службе имају предност у односу на возила под пратњом.

У другом кругу гласања подршку је добио и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управи, којим се на приједлог Савјета министара БиХ омогућава квалитетнија примјена овог закона те обезбјеђује досљедна примјена Закона о измјенама и допунама Закона о удружењима и фондацијама.

Допунама Закона омогућава се Управној инспекцији да уз непосредни, може вршити и посредни инспекцијски надзор увидом у документацију за више од 2.200 невладиних организација уписаних у Регистар Министарства правде БиХ.

Усвојен је Извјештај о раду Истражне комисије Представничког дома за утврђивање стања у Извозно-кредитној агенцији БиХ, а к знању је примљена информација Савјета министара БиХ о разлозима непотписивања Уговора о Транспортној заједници Југоисточне Европе.

Посланици су подржали препоруке са конференције о РТВ сервису БиХ одржане средином јуна у Сарајеву.

Наредна сједница Представничког дома заказана је за 6. септембар.

Извор: Срна