latinica  ћирилица
26/07/2017 |  20:54 | Аутор: РТРС

Звиздић: Прихватање Уговора о Транспортној заједници врло близу

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је вечерас да је БиХ врло близу да у наредним данима и седмицама прихвати Уговор о Транспортној заједници Југоисточне Европе.

Обраћајући се посланицима у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ током расправе о Информацији Савјета министара БиХ о разлозима непотписивања Уговора о Транспортној заједници Југоисточне Европе, Звиздић је позвао све да одустану од максималистичких захтјева, како би се стекле претпоставке да БиХ дође до оперативних средстава за пројекте.

Звиздић је подсјетио да БиХ у овом тренутку има преко 450 милиона КМ, који нису везани и условљени акцизама, а могу бити стављени у функцију изградње путева, док су два пројекта у вези са акцизама, јер је такав договор са Европском банком за обнову и развој.

Предсједавајући Савјета министара је рекао да се БиХ фазно прилагођава стандардима ЕУ и да буквално може и једнострано раскинути Уговор о Транспортној заједници уколико нема капацитете да прилагоди жељезнице и путеве стандардима у региону и Европи.

"Европа нуди квалитетна грант средства да жељезнице и наши путеви буду повезани са регионом. Нисмо ничим условљени, и ако смо у стању пратити стандарде Европа ће нам помоћи финансијски и технички, али ако нисмо донијећемо такву одлуку и рећи у овом тренутку нас изузмите", појаснио је Звиздић.

Он је додао да сматра да је БиХ спремна да испуни стандарде, како не би по овом питању заостала за регионом у наредних пет година.

Посланици су обавили расправу о препорукама са конференције посвећене Јавном РТВ сервису БиХ, одржане средином јуна у Сарајеву, чиме је исцрљен данашњи дневни ред.

Извор: Срна