latinica  ћирилица
26/07/2017 |  19:00 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

СДС тражи смјену Николе Шпирића (ВИДЕО)

Након што иницијатива за суспензију Николе Шпирића са позиције предсједавајућег парламентарне Комисије за надзор над радом ОБА јуче није добила подршку, СДС је затражио његову смјену.
Представнички дом - Фото: Screenshot
Представнички домФото: Screenshot

Умјесто Шпирића, предложили су свог партијског члана Борислава Бојића. Иницијатива је уврштена на дневни ред и о њој ће посланици расправљати у вечерњим часовима.

Жури се СДС-у! Информација коју су раније тражили од Комисије за надзор над радом ОБА о томе да ли је Никола Шпирић наводно фалсификовао закључке те комисије о афери "Ушће", ни сачињена није, нити је о њој уопште расправљано, а они су пред посланицима покренули процедуру Шпирићеве смјене.

Прво са позиције предсједавајућег Комисије. Али, онда су се прерачунали, па у ходу иницијативу промијенили – траже смјену из Комисије. И сами признају, иницијатива је базирана тек на индицијама.

Очигледно је да је над дијелом бх. посланика, менаџмент ОБА успоставио доминацију у покушају да онемогући надзор над својим радом. Као што је очигледно и да исти тај менаџмент води специјални рат против Републике Српске и њеног предсједника, јасан је шеф Клуба посланика Сташа Кошарац. Тврдњу поткрепљује, између осталог, и тајним дописима које је директор ОБА Осман Мехмедагић слао на адресе ОХР-а и ПИК-а.

Сташа Кошарац (СНСД) каже "да је политички ментор је Бакир Изетбеговић, извршилац менаџмент ОБА, а извођач радова Савез за промјене. Индикативно је да су јуче вулгарно и примитивно вријеђали предсједника Додика желећи да покажу да су заједно са Изетбеговићем и Мехмедагићем у функцији оног о чему пише директор ОБА међународној заједници".

Међусобне оптужбе на релацији СДС – СНСД које су услиједиле за говорницом, посланици у Сарајеву, прије свих бошњачки, посматрали из прикрајка. Неки и задовољно трљали руке.

Оваквој здушној подршци СДС-ове иницијативе, како сазнајемо из парламентарних извора, претходила је трговина радним мјестима. Незванично, бивши ДФ-ов министар МУП-а Тузланског кантона Ален Гаџо, постао је запосленик ОБА. Званична потврда или деманти из ОБА је изостала. Бећировић је био изненађен овим питањем.

Мало вјероватно, јер све до марта Бећировић и Гаџо заједно су и агилно, по Тузланском кантону "водили борбу против криминала и корупције". Бар, ону декларативну! Али, како год, пробудили су се апетити и бошњачких посланика. СББ-ов Дамир Арнаут би да Шпирићево мјесто припадне Бошњаку, јер је према његовој рачуници активан национални дисбаланс.

Међутим, оно што је законски дефинисано и што је била пракса свих претходних година, предсједавајући којег бирају чланови Комисије треба да буде из реда највеће опозиционе партије. А то је ипак СНСД. Свјесни да тај пропис не могу лако прекршити иницијатори нуде рјешење, јединог СНСД-овог члана Комисије за предсједавајућег.

Уколико би Средоје Новић, који за сада ћути, овакву иницијативу одбио, први на листи за предсједавајућег био би неко од бошњачких опозиционих чланова Комисије. У супротном, то би у СНСД евентуално могло да изазове турбуленције. Шта је стварни циљ иницијатору, осим да повећа свој утицај на Комисију, за сада знају само они. Никола Шпирић само кратко је прокоментарисао – уочи предизборне кампање многе политике би жељеле да виде ОБА као свој плијен – ако то дозволимо, можемо да пакујемо кофере.