latinica  ћирилица
26/07/2017 |  18:35 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

Жестоке критике Парламентарне скупштине БиХ на рад Савјета министара (ВИДЕО)

Бајковито и ружичасто стање у БиХ у Извјештају о раду Савјета министара за 2016.
Критике на рад Савјета министара - Фото: РТРС
Критике на рад Савјета министараФото: РТРС

Ничим утемељено и без додира са стварношћу, поручила је Денису Звиздићу већина посланика. Савјет министара нема одговора на масован одлазак младих , тешку економску ситуацију, а резултати у борби против криминала и корупције потпуно нису изостали.

- Савјет министара убједљиво је најнеспособније и најнетранспартније у историји БиХ који знају пуно причати а на жалост не ради свој посао, истиче Саша Магазиновић, посланик у Представничком дому ПС БиХ (СДП БиХ).

Суштинска замјерка актуелном сазиву Савјета министара БиХ усмјерена је на њиховe континуиране покушаје да се трансформишу у Владу БиХ што је за СНСД неприхватљиво – поручују из ове странке.

- Видљиве су политике предсједавајућег Савјета министара уз помоћ замјеника да се наметну као надређени Влади РС а СМ је помоћно тијело Предсједништва и ништа више, поручује Сташа Кошарац шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Како ради кабинет Дениса Звиздића најбоље илуструје данашња сједница Представничког дома гдје је од 13 тачака тек један закон који је припремио Савјет министара, а чак 4 закона који су у процедуру упутули посланици.

- Евиденто је да Савјет министара нема резултата у 2016., нема иницијативе, идеје ,од 60 планираних тек 19 закона усвојили. Независни блок неће подржати овај Извјешат, нагласио је Сенад Шепић, посланик Независног клуба у Представничком дому ПС БиХ.

Очекивано у одбрану Звиздићевог виртуелног напретка на европском путу и другим само њему знаним успјесима БиХ, стала је његова СДА. Шефик Џеферовић чак је оптужио РС за отежан рад Савјета министара иако је тај исти Савјет министара користио сваку прилику да заобиђе Владу РС као што је био неуспјешан покушај приликом усвајања механизма координације.

- Онај ко жели да буде објективан аналитичар он не може да не закључи да је ово Савјет министара дало резултате и да овај Извјештај буде подржан од нас, напомиње Шефик Џаферовић, предсједавајући Предфставничког дома ПС БиХ (СДА).

Посланици странака окупљених око СДС-а подржавају Савјет министара БиХ јер су задовољни радом својих министара, питају постоји ли нека нова парламентарна већина која би изабрала нови Савјет министара ако би срушили постојећи.

- Мислим да овај Савјет министара треба да настави да ради уз сва наша незадовоства јер до другог не би ни дошли до наредних избора 2018-.године, поручује Момчило Новаковић, посланик у Представничком дому ПС БиХ.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић похвалио се предатом апликацијом и добијеним упитником из Европске комисије. Као позитивне резултате рада навео је задуженост БиХ од 6 милијарди евра што је 40% БДП , успјех у књижењу перспективне војне имовине на територији ФБиХ, а као потврду својих успјеха навео је цитате европских званичника који су посланици могли да виде на дисплеју у сали скупштине.