latinica  ћирилица
26/07/2017 |  16:06 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Делегација Владе Српске у посјети Рибнику (ВИДЕО)

Општина Рибник има изузетне природне ресурсе и потенцијале које треба искористити за бржи развој ове локалне заједнице - закључено је у разговору руководства општине са делегацијом Владе РС.
Делегација Владе Српске у посјети Рибнику - Фото: РТРС
Делегација Владе Српске у посјети РибникуФото: РТРС

Бржи развој ове општине помоћи ће и Влада финансирањем пројеката из области инфраструктуре, али и стварањем услова за улагања у привреду.

Приоритет локалне власти је стварање услова за отварање нових радних мјеста. У плану је и изградња фабрике за производњу етеричних уља , коју би требало да заспосли десет, а у кооперантском односу још око 150 радника.

Становници Рибника су мишљења да су овој локалној зајдениц најпотребнија нова радана мјеста, како би се зауставио одлазак младих.

Општина Рибник има велики хидропотенцијал и шумско богатство.Неопходно је обезбиједити финалну производњу, а не као сада, да обловина одлази у друге дрвопрерађивачке комбинате.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да постоје могућности за директну подршку сектору дрвопрерађивачке индустрије, а посебно даљој финализацији производње у тој области, која се развија у Рибнику.

Ђокић је рекао новинарима у Рибнику да се то односи на прелазак у више фазе прераде, уз дјелимично коришћење средстава Министарства за подршку привредним друштвима која планирају такву активност.

"То ће бити значајно за повећање обима производње, вриједности производа и извоза, а све у функцији новог запошљавања", нагласио је Ђокић.

Он је, након састанка више министара Српске са руководством општине Рибник, навео да је разговарано и о квалитетном снабдијевању прерађивача шумским и дрвним сортиментима у складу са њиховим потребама и плановима развоја.

Ђокић је навео и да су инвеститори урадили већину посла када је ријеч о хидроелектрани Мала Медна, те да се сада спроводе испитивања инсталисаних постројења.

Начелник Рибника Раденко Бањац рекао је да је на састанку са министрима дата подршка пројектима у области инфраструктуре, новог запошљавања и рјешавања проблема фирме "Рибничанка", која је у стечају.

Бањац је нагласио да се очекује реализација отварања српско-чешке фирме за екстракцију етеричних уља, у којој би пробна производња почела крајем августа.

Он је додао да би та инвестиција, вриједна око милион евра, могла да у почетку обезбиједи 10 радних мјеста.

Састанку у Рибнику о актуелним питањима из области борачко-инвалидске заштите, привреде и могућности развоја туристичких потенцијала присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар трговине и туризма Предраг Глухаковић, министар породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић, као и генерални директор Јавног предузећа "Шуме Републике Српске" Ристо Марић.

Влада Српске помоћи ће реалаизацију пројеката из области изградње инфраструктуре и стадиона у Доњој Превији.