latinica  ћирилица
26/07/2017 |  13:39 ⇒ 17:17 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Одлука ФБиХ о путу Сарајево-Београд није одржива

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, изјавио је за Радио Републике Српске да одлука посланика Представничког дома федералног Парламента који су усвојили приједлог да траса будућег пута од Сарајева до Београда иде преко Зенице, Жепча, Тузле, Брчког и Бијељине, није одржива.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Оваква одлука, каже Чубриловић, разводњава причу о важном питању и показује да у Федерацији не постоји интерес за његово рјешавање.

- Мислим да је ово разводњавање ствари и да се не жели постићи неко рјешење које ће бити задовољавајуће за све грађане Босне и Херцеговине. Када је ријеч о Републици Српској она мора да остане при својим ранијим ставовима, јер увијек је било ријечи о траси Сарајево, Соколац, Рогатица, Вишеград и граница са Србијом, тачније Доње Вардиште и мислим да је то један од најреалнијих пројеката - рекао је Чубриловић.

Чубриловић истиче да без уважавања става Републике Српске и Министарства саобраћаја и веза није могуће ништа урадити. Сматра да ова траса залужује посебну пажњу јер спаја четири општине у Српској, а не може се занимарити ни чињеница да Србија прави прикључак на Доње Вардиште. Чубриловић каже да је много ствари већ дефинисано и да то треба узети у обзир.

- Траса преко Зенице, Жепча и Тузле је новијег датума и то за нас није посебно интересантно, нарочито јер ови путеви већ постоје и они су на задовољавајућем нивоу. Траса коју жели Република Српска увезала би средњу Србију са центром Босне и Херцеговине, са простором Републике Српске, а то би значило, између осталог, повезивање привреде Српске и Србије - рекао је Чубриловић за Радио Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске је рекао да није реално очекивати да ће се ове године ући у неку дубљу причу или реализацију овог пројекта, али да у наредном периоду треба разговарати о могућим рјешењима.