latinica  ћирилица
26/07/2017 |  12:35 ⇒ 13:10 | Аутор: РТРС

Пале: Прослављена слава Саборног храма Светог архангела Гаврила

На Палама је данас, у присуству великог броја вјерника, прослављена крсна слава Саборног храма Светог архангела Гаврила у изградњи.
Пале: Прослављена крсна слава Саборног храма Светог Архангела Гаврила - Фото: СРНА
Пале: Прослављена крсна слава Саборног храма Светог Архангела ГаврилаФото: СРНА

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да одзив грађана који су присуствовали прослави показује љубав, саборност и јединство, те нагласио да се, онако како се развија овај храм, развијају и Пале.

"То треба да буде порука данашњег дана. Радови су одмакли и важно је што ћемо ове године успјети да завршимо прекривање и постављање прозора", навео је Југовић, додајући да ће након тога услиједити унутрашњи радови.

Он је истакао да је општина Пале ове године издвојила знатна средства за столарију.

Предсједник Грађевинског одбора за изградњу храма Миломир Кусмук рекао је да би до краја августа требало да буду завршени прозори на куполама и кров који је обезбијеђен бакарним лимом.

"Потом је на реду уређење доњег дијела храма, постављање фасаде и уређење око храма. Унутрашњост ћемо урадити како буду дозвољавали услови. Очекујемо да ових дана људи који долазе дају свој допринос у изградњи овог храма", нагласио је Кусмук.

Он је подсјетио да је од прошлогодишње донације 31.000 долара од Бојана Благојевића купљен дио бакарног лима који је недостајао, те истакао да ће се настојати да храм буде завршен што прије, будући да постоји подршка начелника општине Пале.

Кум храма Дарко Ђого рекао је да је веома важно што народ долази у цркву, истичући да храм прво треба изградити у себи.

Свету литургију служили су свештеници Црквене општине паљанске, а потом је услиједио обред ломљења крсног колача у порти.

Изградња Саборног храма на Палама почела је 2008. године, а исте године, на празник Светог Јоакима и Ане, 22. септембра, блаженопочивши митрополит дабробосански Николај освештао је темеље.

Средства којима се храм гради највећим дијелом су обезбијеђена или обећана на донаторској вечери којој је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик 28. августа 2011. године.

На Саборном храму Светог архангела Гаврила на Палама у току су радови на крову и постављање фасаде на куполама, а прошле године су освештани крстови.

Градњу су помогли и Скупштина града Источно Сарајево, општина Пале, те одређени број приватних и јавних предузећа са ових простора.

Извор: СРНА