latinica  ћирилица
26/07/2017 |  12:02 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

У Которском одржана манифестација "Башка поход" (ВИДЕО)

У Которском код Добоја одржана је традиционална манифестација "Башка поход" .
Манифестација Башка поход - Фото: РТРС
Манифестација Башка походФото: РТРС

Ова манифестација чува од заборава легенду насталу прије вијек и по и изреку "башка Турци, башка Которани" коју становници овог насеља љубоморно чувају.

На "Башки поход" у Которско дођу из бројних земаља свијета породице које су поријеклом из овог краја. Кажу да их има у 24 земље, али да се родном крају радо враћају да би походили стазом дугом седам километара око насеља.

- Сваке године дођемо на одмор у Которско и учествујемо у манифестацији "Башка поход". Увијек нам лијепо буде, ово је једна лијепо традициионално окупљање - каже Захид Карамехић из Белгије.

Домаћице за ову прилику припремају традиционална бошњачка јела, а међу њима свакако посебно мјесто заузимају разне врсте пита. Циљ је, кажу, да се гостима из дијаспоре боравак у Которском учини што занимљивијим, а и Которани да остваре своје циљеве.

- Ове године план је да сакупимо новчана средства за изградњу љетне позорнице која би служила за потребе ученика, али и културних и спортских активности на подручју МЗ Которско - каже Салих Мешић, предсједник Скупштине Удружења грађана Которско.

Манифестација "Башка поход" чува успомену на догађај када су Которани надмудрили Омер Пашу Латаса. Он их је критиковао што су џуму умјесто петком држали уторком да би се што прије ријешили гладних војника из села, након чега је настала изрека "Башка Турци, башка Которани" , на коју је народ овог краја и данас поносан.