latinica  ћирилица
26/07/2017 |  11:55 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Депонија у Брчком ствара проблеме грађанима (ВИДЕО)

Депонија у Брчком више од 20 година сметња је становништву оближњих насеља.
Депонија Брчко - Фото: РТРС
Депонија БрчкоФото: РТРС

Ова депонија је још прије 40 година одређена као одлагалиште смећа и чврстог отпада ван градске зоне и тада није било планирано ширење околних насеља.

Становништво три мјесне заједнице негодује, а у Влади, у чијем је власништву депонија, и даље ћуте, јер изостаје политичка воља да се овај проблем коначно ријеши?

Мјештани Доњег Брезика, Грчице и Илићке годинама траже да се проблем депоније у Брчком ријеши, јер загађује воду уз обалу Саве, а у љетњем периоду шири непријатан мирис, чији састав још није утврђен, нити јавности саопштен.

- Депонија је елегална у сваком смислу и шири несносан смрад, поготово у љетњем периоду када температуре прелазе 40- так степени - каже Дамјан Дунџић, предсејдник МЗ Илићка.

У Комуналном јавном предузећу које газдује овим неуређеним простором годинама траже да Влада, као власник, учини нешто на рјешавању овог великог проблема који оптерећује живот око 100 хиљада грађана Брчког.

- Ми молимо и констатно апелујемо на Владу Брчко дистрикта да изнађе неко рјешење за локацију за депонију како би она  радила по европским стандардима, тј. да направимо санитарну депонију - каже Анкица Фрањић из овог предузећа.

Неуређена депонија у овом граду годинама је на дневном реду Владе Дистрикта, али озбиљнијих помака, још нема. Иако је у буџету милион КМ у овој години предвиђено за рјешавање овог проблема, још се не зна гдје ће средства бити утрошена. У току је и израда студије Свјетске банке, у којој је предложена такозвана регонализација депоније у Брчком.

- Предлажу нам да смеће возимо у, рецимо, Бијељину или у Орашје, те да уопште не депонујемо у Брчком - наводи Мићо Стевановић, шеф Одјељења за комуналне послове у Влади Дистрикта.

У Влади најављују да би ускоро требало бити познато да ли ће депонија у Брчком бити санирана, измјештена, или ће бити рађена засебна еко-депонија која би испуњавала све савремене стандарде.