latinica  ћирилица
26/07/2017 |  08:31 ⇒ 11:54 | Аутор: РТРС

Сјеверна Кореја пријети нуклеарним нападом на "срце Америке"

Сјеверна Кореја је запријетила нуклеарним нападом "на срце Сједињених Америчких Држава", ако Вашингтон покуша свргнути садашњи режим, извијестила је у сриједу јужнокорејска агенција Јонхап, позивајући се на вијест коју је објавила сјевернокорејска агенција КЦНА.
Балистичка ракета Сјеверне Кореје, архив -
Балистичка ракета Сјеверне Кореје, архив

- Усуди ли се САД показати и најмањи знак покушаја мицања нашег врховног вође, извешћемо немилосрдан напад на срце САД-а нашим снажним нуклеарним ударом, који је с временом ојачао - изјавила је портпаролка Министарства спољних послова у Пјонгјангу.

У вијести се наводи како је то одговор на опаске главног човјека америчке ЦИА Мајка Помпеа, који је на прошлнедјељном скупу алудирао на свргавање комунистичког режима. Помпео је тада изјавио да је најважније што САД може направити јесте "одвојити нуклеарни капацитет од онога ко би могао имати намјеру користити га."

КЦНА је цитирала изјаву Министра спољних послова које је оцијенило да је Помпео у свом иступу "прешао границу те јасно дао до знања како је циљ Трампове администрације свргавање режима."

Нуклеарна тестирања које је Сјеверна Кореја извела од почетка године појачали су напетости у регији и на Корејском полуострву. Посљедњи тест изведен је 4. јула, када је лансиран интерконтинентални балистички пројектил који је, према оцјенама аналитичара, приближио Сјеверну Кореју могућности да лансира ракету којом би могла напасти мету у САД-у.

Извор: Агенције