latinica  ћирилица
25/07/2017 |  20:39 | Аутор: РТРС

Пораст броја глобалних хакерских напада уз тражење откупа

Број глобалних хакерских напада уз тражење откупа порастао је више од 11 одсто од априла 2016. до марта 2017. године, саопштио је Европол. Европол је на сајт "No More Ransom" поставио 54 алатке за дешифровање, које је обезбиједило девет партнера.
Европол - полиција ЕУ - Фото: илустрација
Европол - полиција ЕУФото: илустрација

Европол је саопштио и да су специјалне методе, које су развили са партнерима, помогле да се дешифрује око 28.000 нападнутих рачунара.

"Број таквих напада је скочио од 2012. године, а криминалце привлачи обећање о профиту", наводи се у саопштењу Европске полицијске службе, преноси АФП.

Према извјештају стручњака за сајбер безбједност из компаније "Касперски лаб", укупан број корисника којима је упућен захтјев за откуп од априла 2016. до марта 2017. порастао је за 11,4 одсто у поређењу са претходних 12 мјесеци, и то са 2.315.931 на 2.581.026 корисника широм свијета.

Европол и "Касперски" удружили су снаге са холандском полицијом и другим партнерима прије годину дана успоставивши иницијативу "Окончати откупе", само пар мјесеци прије неколико значајних сајбер напада.

У мају је напад вирусом "вонакрај" (WannaCry) погодио више од 300.000 рачунара у пословним круговима широм 150 земаља у првих неколико дана, подсјећа Европол.

Такви напади, уз коришћење типа вируса који шифрује документа у зараженом рачунару и тражење новца да би се она дешифровала, оштетио је "кључну инфраструктуру и предузећа", наводи Европол.

Потом су прошлог мјесеца слични напади погодили Европу и Сјеверну Америку, а испоставило се да је ријеч о новијој верзији вируса "Петја".

Европол је сада на сајт "Окончати откупе" (No More Ransom) поставио 54 алатке за дешифровање, које је обезбиједило девет партнера.

Те алатке, како се наводи, помогле су да се дешифрује више од 28.000 компјутера, чиме су сајбер криминалци остали ускраћени за око осам милиона евра откупа.

Иницијативи "Окончати откупе" придружило се више од 100 партнера, а тај сајт је сада доступан на 26 језика.

Европол је поновио упозорење да безбједносни системи на свим компјутерским системима морају бити апдејтовани.

"Ако неко и постане жртва, важно је да не плати откуп", истиче Европол, апелујући на жртве таквих напада да позову полицију.

Извор: РТС (Танјуг)