latinica  ћирилица
25/07/2017 |  18:55 ⇒ 26/07/2017 | 11:10 | Аутор: РТРС

Нови детаљи о трошењу новца у МИП-у БиХ (ВИДЕО)

Канцеларија за ревизију финансијског пословања институција БиХ дала је мишљење са резервом Министарству иностраних послова БиХ.
Извјештај -
Извјештај

Према овом извјештају, шеф бх-а дипломатије Игор Црнадак и његови сарадници, на службена путовања у 2016. потрошили више од милион и по марака. Скренута је пажња на недостатке током јавних набавки у овом министарству.

Само за јавне набавке у 2016. МИП БиХ издвојило је више од пет милиона КМ. Тим новцем купована су нова возила,одржавана стара, набављени тонери, намјештај, кречени објекти у сједишту министарства. Ревизори су упозорили министарство да не објављују уговоре о јавним набавкама на веб страници, те да не доставља у прописаним роковима обавјештења о избору понуђача.

Из Извјештаја о финансијском пословању МИП-а БиХ: Препоручујемо отклањање уочених недостатака и слабости у циљу законитог поступања и заштите интереса уговорног органа.

Током 2015 министарство којим управља Игор Црнадак на располагању је имало нешто више од 60 милиона марака, већ у наредној години буџет МИП повећан је за 830 хиљада. Више од трећине укупног новца отишло је за плате, с тим што је у 2016-тој министар са 55 620 КМ стимулисао поједине запослене. Закуп имовине и опреме у 2016-тој плаћен је близу 600 000 КМ више у односу на 2015-у. Тако је новцем пореских обвезника за закуп паркинга у сједишту МИП-а и широм свијета плаћено 82 хиљаде марака.

Из Извјештаја о финансијском пословању МИП-а БиХ: Поновно наглашавамо потребу доношења одговарајућег плана рационализације трошкова закупа имовине и опреме у смислу предузимања свих потребних активности на реализацији планираних набавки адаптирања и опремања објеката за потребе смјештаја администрације БиХ у ДКП мрежи.



Остварене су мање уштеде на ПТТ услугама, ипак уочљиво је да се током 2016-те у сједишту МИП-а интернет, фиксни и мобилни телефоном користио више него 2015-те. Повећан је број возила у МИП-у са 96 у 2015-тој на 115 у 2016-тој, која се користе како у сједишту тако и у ДКП-овима.

- Савјет министара БиХ измјенио је правилник о употреби службених возила тј. могућности да се користе 24 сата на дан али да свака инситуција то уреди својим правилником , видјећемо како ће то буити у 2017., каже Драгољуб Ковинчић, ревизор.

- Заиста је апсурдно да на све ревуизориске препоруке задњих година које су говориле о томе да допуштање коришћења возила 24 сата дневно оставља простор заб злоупотребе, да се дозвољава институцијама односно руководиоцима да сами прописују услове кориштења аутомобила, истакла је Ивана Корајлић (ТИ).

Ревизори су утврдили да је министарство прекорачило планирани буџет за уговоре о дјелу. Из министарства се нису оглашавали, а на наш захтјев нису одговорили. Игор Црнадак прво је пристао да говори о примједбама ревизора, а потом одбио јер ћемо, како је рекао, свакако направити прилог на његову штету.