latinica  ћирилица
25/07/2017 |  18:25 ⇒ 18:37 | Аутор: РТРС

Скопље и Тирана договорили одржавање заједничке сједнице влада

Министри спољних послова Македоније и Албаније Никола Димитров и Дитмир Бушати констатовали су на састанку у Тирани да између двије земље нема отворених питања и договорили одржавање заједничке сједнице македонске и албанске владе.
Никола Димитров и Дитмир Бушати (фото: http://makfax.com.mk) -
Никола Димитров и Дитмир Бушати (фото: http://makfax.com.mk)

Сједница би требало да буде одржана на јесен у Подградецу, албанском градићу на Охридском језеру, а тема разговора биће заједнички пројекти, преносе скопски медији.

Албанија и Македонија имају потенцијал да преко међународне сарадње, модернизације инфраструктуре и других пројеката допринесу развоју региона, наглашено је на данашњем састанку у Тирани.

Шеф албанске дипломатије истакао је да Тирана жели добре односе са Скопљем, додајући да је у прошлости било "неких заблуда у ставовима".

"Македонија је важан сусјед за нас и демократску стабилност, међуетничку хармонију, посебно између македонске и албанске заједнице, која је од изузетног значаја не само за наше земље, већ за стабилност цијелог региона и његову европерспективу", рекао је Бушати.

Он је поздравио амбициозни реформски план македонске Владе, чији је циљ даља демократизација Македоније и убрзање реформи потребних за интеграцију у НАТО и ЕУ.

"Македонија може да рачуна на подршку Албаније за чланство у НАТО", поручио је Бушати.

Македонски министар спољних послова навео је да је договорено јачање сарадње у конкретним пројектима.

Димитров ће се данас у Тирани састати и са албанским премијером Едијем Рамом и предсједником Албаније Илиром Метом.

Извор: Срна