latinica  ћирилица
25/07/2017 |  17:10 ⇒ 17:11 | Аутор: РТРС

Турска повукла листу њемачких фирми које је доводила у везу са тероризмом

Анкара је изненадно повукла своју листу на којој је 681 њемачка фирма била оптужена за подршку тероризму. Саопштено је да се приликом објављивања те листе радило о "неспоразуму" те да су инвеститори добродошли.

Турска је у мају преко Интерпола послала у Берлин листу на којој су се налазила имена 681 њемачке фирме које су осумњичене да подривају турску државу. Листу је пратила сумња да би набројане фирме могле бити у вези са помагачима покрета Абдулаха Гулена, који је за Анкару државни непријатељ број један. Међу набројаним фирмама се налазе гиганти попут БАСФ или Дајмлера, Тисенкрупа или челичана Залцгитер, али ту је и један берлински киоск који је отворен до поноћи, као и једна угоститељска радња специјализована за кебабе – из Сјеверне Рајне Вестфалије.

Када се за то сазнало, њемачка јавност се видно узнемирила. Не само што се у турским затворима налази десетак њемачких држављана, међу којима је најпознатији новинар Велта Дениз Јуџел, не само што Ердоган готово свакодневно изговара тешке оптужбе или крупне и агресивне ријечи о мањкавостима демократије у Њемачкој, већ су сада и стотине њемачких фирми оптужене да су јатаци терориста – то је била скандалозна вијест.

"Докле овако!?", "Испрашите га већ једном"; "Хоће ли сада хапсити и њемачке туристе?" – само су неки од типичних наслова који су тим поводом могли да се виде у њемачкој штампи. Представници њемачке индустрије су били збуњени и огорчени. Њемачки министар финансија Волганг Шојбле рекао је да "Ердоган ставља на коцку вјековно партнерство Њемачке и Турске". Министар спољних послова Зигмар Габријел најавио је "преиспитивање" њемачке политике према Анкари, у које би спадало и ново преговарање о претприступној помоћи ЕУ Турској, те царинској унији са том земљом.

У понедјељак је један портпарол њемачког министра унутрашњих послова Томаса де Мезијера саопштио да је турски министар унутрашњих послова телефоном пренио Де Мезијеру да је поменута листа била грешка, то јест, да је настала због "комуникационог проблема" о којем се за сада не зна више детаља. Он је рекао и да турске власти не воде истрагу против њемачких фирми ни у Њемачкој, ни у Турској, те да је огранак Интерпола у Турској "формално повукао" поменуту листу. "То смо примили на знање као објашњење", рекао је портпарол њемачког МУП-а.

Једна портпаролка њемачког Министарства привреде рекла је да и поред тога међу њемачким предузећима још увијек влада велика несигурност када је ријеч о инвестирању и пословању у Турској, и додала да ће "то још неко вријеме бити тако". Она је додала да Турској треба послати јасан сигнал да Њемачка од ње очекује да се понаша као правна држава.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, међутим, није престао са нападима на њемачке политичаре, па је тако у недјељу (23.7.) рекао да њемачки политичари воде предизборну кампању на рачун Турске (у Њемачкој се крајем септембра одржавају избори за Бундестаг) и додао: "Нико нема право да се мијеша у унутрашње ствари Турске" и да ће Турска "учинити све што је у њеној моћи" да осујети рад провокатора. Два дана прије тога је већ опомињао Њемачку "да се уразуми". У истом говору је, додуше, нагласио и да су "врата Турске и даље отворена за стране, па и њемачке, инвеститоре".

Извор: Дојче веле