latinica  ћирилица
25/07/2017 |  14:51 | Аутор: РТРС

Дачић: Питање Космета мора бити трајно ријешено

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је питање Косова и Метохије мора бити трајно ријешено и да се намеће приликом сваког разговора.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Дачић је рекао новинарима у Влади Србије да као министар спољних послова не може да износи своје виђење начина на који ће се водити унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, који је најавио предсједник Србије Александар Вучић, али да су његови ставови као лидера Социјалистичке партије Србије о том питању познати годинама.

"Мислим да по том питању не може бити консензуса, али може да буде дијалога. Важно је тражити одрживо решење", навео је Дачић.

Он је истакао да је то питање тешко ријешити без помоћи пријатеља, а да Србија не може донијети одлуку која је против националног интереса.

"Није све у Уставу, већ шта је одрживо. Не може се наћи трајно решење ако оно није у интересу српског и албанског народа. Ја сам и раније предлагао да се реши оно што је круцијално", наласио је Дачић.

Он каже да је сада јасно да нема шансе да Албанци уђу у Унеско и УН.

На примједбу новинара да су након његових иступања знатно погоршани односи са Скопљем, Дачић је рекао да Србија има коректан однос према Македонија, док се за другу страну то не би могло рећи.

"Ми смо признали Македонију под Уставним именом, а они су признали самопроглашено Косово. Како они са нама, тако и ми са њима. Они су увек гласали против наших интереса. Не могу да кажем да смо браћа. Љут сам", поручио је Дачић.

Извор: СРНА