latinica  ћирилица
25/07/2017 |  12:59 ⇒ 13:20 | Аутор: РТРС

Хаг - Станишић и Симатовић на привременој слободи

Хашки суд пустио је на привремену слободу бивше челнике Службе државне безбједности (СДБ) Србије Јовицу Станишића и Франка Симатовића Френкија, оптужене за злочине над Хрватима и Бошњацима у Хрватској и БиХ.
Франко Симатовић и Јовица Станишић - Фото: РТРС
Франко Симатовић и Јовица СтанишићФото: РТРС

Из повјерљиве одлуке Суда од 19. јула, која је објављена, произлази да су Станишић и Симатовић из притвора пуштени 21. јула. Симатовић ће у притвор морати да се врати до 16. аугуста, када се званично завршава љетна пауза у раду Суда. За разлику од Симатовића, Станишић ће на привременој слободи остати најкраће до 27. септембра ове године.

Расправно вијеће је том одлуком дјелимично усвојило захтјев Станишићеве одбране да он, због хроничне болести, у Србији остане све док тужиоци не окончају извођење доказа против њега. Судије су назначиле да ће тај захтјев поново размотрити крајем септембра, узимајући у обзир Станишићево понашање на привременој слободи, као и здравствено стање у којем ће бити. Према ранијим налазима љекара у Хагу и Београду, Станишић пати од хроничне болести органа за варење и депресије.

Извор: Независне новине