latinica  ћирилица
25/07/2017 |  07:56 ⇒ 10:54 | Аутор: РТРС

Данас о суспензији Шпирића

Чланови Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције одржаће данас у Сарајеву састанак са Извршним обавјештајним комитетом којег чине предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и његова два замјеника, а састанку ће присуствовати и руководство ОБА.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Састанку у згради Парламентарне скупштине БиХ требало би да присуствује и генерални директор ОБА Осман Мехмедагић, његов замјеник Трифко Буха, те замјеници предсједавајућег Савјета министра Мирко Шаровић и Вјекослав Беванда.

Предсједавајући Заједничке комисије за надзор над радом ОБА Никола Шпирић рекао је да ће на састанку бити ријечи о ситуацији у овој агенцији.

- Тачка дневног реда дефинисана је прије 20 дана када смо имали посљедњу сједницу, а на сједници ћемо видјети на који начин ћемо се односити према изазовима, проблемима и свему осталом што смо имали прилику да чујемо на досадашњим сједницама комисије када је ријеч о ОБА - истакао је Шпирић.

На дневном реду сједнице наћи ће се и закључак Представничког дома парламента БиХ, усвојен 5. јула, којим се позива Заједничка комисија да привремено суспендује предсједавајућег Шпирића, посланика СНСД-а, до хитног изјашњења Комисије о медијским наводима да је фалсификовао закључке Комисије.

Шпирић је потврдио да ће закључке парламента ставити на дневни ред комисије која би требало да донесе одлуку и напоменуо да нема ништа против да парламент доноси закључке.

- То је заједничка комисија оба дома. Процедура је да закључак једног дома мора да потврди други дом, али без обзира што други дом није потврдио, ја ћу тај закључак ставити на увид и одлучивање комисије, иако се ради изван пословника домова о заједничким комисијама - рекао је Шпирић.

У другом закључку Представничког дома од Заједничке комисије се тражи да им се достави информација о томе да ли је Шпирић упутио ОБА закључке које Комисија није усвојила.

Извор: СРНА