latinica  ћирилица
24/07/2017 |  19:21 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

У БиХ пресуђени терористи или купе слободу - или бјеже?! (ВИДЕО)

Правосуђе БиХ пресуђене ИСИЛ-овце пушта на слободу. Након што је због покушаја одласка на ратиште у Сирији осуђен на годину дана затвора, Сенад Коштић затвор је замијенио новчаном казном. И то није први случај да припадници ИСИЛ-а у БиХ слободно шетају улицама.
Путања припадника ИД из БиХ у Сирију - Фото: РТРС
Путања припадника ИД из БиХ у СиријуФото: РТРС

Из Велике Кладуше у јуну прошле године Сенад Коштић запутио се ка сиријском ратишту. Аутобусом је стигао до Сарајева, а одатле до Црне Горе. На аеродрому у Подгорици за стотинак евра купио је карту за Истанбул. Турски граничари нису му дозволили прелазак у Сирију. Ухапшен је по повратку у БиХ. Са Тужилаштвом БиХ закључио је споразум о признању кривице и купио слободу за 36.000 марака. 

"Осуђеном Сенаду Коштићу изречена казна затвора у трајању од једне године, рјешењем суда БиХ замијењена је у новчану казну, коју је осуђени у цијелости уплатио", навели су из Суда БиХ.

Прошле године Неџад Мујић, у терористичким круговима познатији као Ебу Мубарек и Хаџија, за нешто мање од девет мјесеци затвора платио је више од 26.000 марака. У притвору је провео више од три мјесеца. И Мујић је закључио споразум са Тужилаштвом БиХ и признао да је више пута из Аустрије одлазио у Сирију, финансирао ИСИЛ и учествовао у њиховим активностима. Истовремено, пресуђеном ратнику ИСИЛ-а Адему Карамуји након осуђујуће пресуде и казне од двије године затвора, Суд БиХ није одредио притвор. Карамуја је однедавно у бјекству. 

Стручњаци упозоравају да су грађани уземирени када се терористи експресно нађу на слободи. Бх. правосуђе и Министарство правде требало би да обезбиједе да осуђени за тероризам буду приоритет приликом извршавања затворских казни. Истовремено, потребно је увести програме ресоцијализације, упозоравају из сарајевског Центра за сигурносне студије.

Према ријечима Дениса Хаџовића, директор Центра за сигурносне студије БиХ, потребно "би било тражити да те особе прођу један вид програма приликом извршавања казни, па када изађу, на основу те процјене да кажемо да ли имамо особу која се може интегрисати у наше друштво, тако да видимо да су једна или двије особе искористиле међупростор да поново оду на таква ратишта или да се поново укључе у формације које су забрањене у БиХ".

Од 2014. године због ратовања у иностранству бх. грађани могу кривично да одговарају. С обзиром на то, да је то кривично дјело тешко доказати, у Тужилаштву БиХ често закључују споразуме о признању кривице. У пракси то изледа овако – за укупно 23 осуђена по том основу само 50 година затвора. На благе казне у свом посљедњем извјештају упозорава и амерички Стејт департмент.