latinica  ћирилица
24/07/2017 |  18:18 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Суша пријети да преполови род кукуруза! (ВИДЕО)

У Семберији суша већ узима данак на усјевима. Угрожене су све житарице, јер је у прошлом и овом мјесецу пало дупло мање кише него што је потребно за развој биљака. Ратари су забринути јер је велико питање да ли ће обезбиједити довољне количине хране за стоку и сачувати сточни фонд.
Суша - Фото: РТС
СушаФото: РТС

Земља жедна кише, а и усјеви. Сунце пржи биљке и умањује принос кукуруза. Биљке се суше, а нападају их и инсекти. Не буде ли до краја недјеље већих падавина, амбари ће остати полупразни.

Пољопривредник Драгиша Сакић, из Попова, каже да ће сав кукуруз који се налази у лошем стању бити смјештен у силажу, због чега ратари који узгајају ову културу неће имати добити ове године.

Тамо гдје је могуће наводњавање, ратари ће сачувати принос кукуруза, али и повећати трошкове производње. Свјесни су да без улагања нема добити - ако не буде довољно хране за стоку мораће да смањују сточни фонд.

Остоја Николић, из Удружења произвођача млијека и узгајивача говеда Републике Српске, каже да се од 150 до 200 литара дневно потроши више воде, што увећава трошкове производње, па на крају млијеко, као финални производ, нема адекватну цијену.

Како обезбиједити довољно сточне хране и одржати дневну производњу од око 5.500 литара млијека брине и Пољопривредно добро Семберија које трпи штету због суше на 600 хектара под кукурузом и 300 под сојом. Иако су засијали скупље хибриде кукуруза, очекивани принос преко десет тона по хектару на парцелама уз Саву, само је пуста жеља. Најављена киша представља сламку спаса.

Према ријечима Славка Глигоревића, техничког директора Семберије, падавине би нешто побољшале принос, али не значајно, па се не може очекивати планирани принос, који ће вјероватно бити преполовљен.

У прошлом и овом мјесецу, у Семберији је пало педесетак литара кише по метру квадратном, а кукуруз је сада у критичној фази и потребно му је 110-120 литара кише равномјерно распоређене током цијелог мјесеца.

Драган Зарић, стручњак из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, истиче да кукуруз, без обзира што је прошао фазу опрашивања, ако нема довољних количине падавина да налије зрно, неће бити побољшан принос.

Ратарима без наводњавања нема перспективе. Ако је то немогуће, преостаје им да умање штету осигурањем усјева, што би их по хектару коштало 1.200 марака. Пољопривреда је фабрика под ведрим небом у које су ових дана упрте очи ратара. Надају се да ће вечерас коначно пасти киша и умањити губитке, а на парцелама које се наводњавају смањити трошкове. Падавине би добро дошле и ратарима који с муком покушавају да припреме земљиште за сјетву уљане репице.