latinica  ћирилица
24/07/2017 |  17:40 | Аутор: РТРС

Афера у Шведској: Срби имали увид у тајну комуникацију

Шведску већ данима потреса откривање једног од највећих безбједносних пропуста приликом измјештања послова одржавања база података Агенције за саобраћај.

Тај скандал би могао да угрози положаје неколико министара а можда чак и саму владу, јер је опозиција најавила да би могла покренути гласање о неповјерењу влади, пише "Фајненшел тајмс".

Шведска Агенција за саобраћај је у септембру 2015. посао одржавања база података и друге ИТ дјелатности препустила компанијама "Ај-Би-Ем" у Чешкој и "Ен-Си-Ар" у Србији.

У марту 2016. је шведска тајна служба почела истрагу која је установила да су неовлашћене особе у Чешкој и Србији имале приступ повјерљивим подацима због недовољне бриге Агенције о безјбедности, наводе медији.

Портал ТWirе наводи изјаву оснивача Пиратске партије Рика Фалквингеа, који је први скренуо пажњу на пробој сигурности, да су међу информацијама које су процуриле налазе подаци о носивости свих путева и мостова, имена, слике и адресе пилота ратног ваздухопловства, имена, слике и адресе свих људи у полицијским регистрима, што су строго повјерљиви подаци.

Поред тога, процурила су и имена, слике и адресе свих припадника војних специјалних снага, имена, слике и адресе свих људи у програму заштите свједока или оних који су из других разлога добили заштићени идентитет, типови, модели, тежина и потенцијални кварови свих возила које користе влада и војска, навео је тај портал.

На питања новинара о великом цурењу повејрљивих информација одговараће данас и шведски премијер Стефан Левен, који је истовремено и шеф служби безбједности и командант војске.

Фајненшел тајмс наводи да је Левен јуче целу ситуацију назвао "катастрофом" и рекао да је влада већ предузела мере за контролу штете.

Поред њега ће на конференцији за новинаре бити и начелник службе безбједности, начелник генералштаба и нови директор Агенције за саобраћај. Претходна директорка је смењена у јануару, а прошлог мјесеца је кажњена са 8.500 долара због немарног поступања са повјерљивим подацима.

Извор: РТС, БЕТА, Танјуг