latinica  ћирилица
24/07/2017 |  16:30 ⇒ 17:15 | Аутор: РТРС

Влада Српске утврдила Приједлог закона о рударству

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о рударству којим се успоставља оквир за безбједније обављање послова у овој области.
Влада Српске - сједница (Архив) -
Влада Српске - сједница (Архив)

Предложеним законским рјешењима се јасније дефинишу услови и начин експлоатација минералних сировина и извођење других рударских радова, као и услови за стицање овлашћења за обављање послова из области рударства, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Разлог за доношење овог закона налази се у чињеници да важећи Закон о рударству садржи одредбе за које је, у досадашњој примјени Закона, утврђено да су непрецизне и непотпуне, што даје могућност различите примјене у пракси.

У односу на важећи Закон, уводе се лиценце за правна и физичка лица којим стичу овлашћење за обављање одређених послова у области рударства, те ће се на тај начин обезбиједити потпунија контрола пословања правних лица која обављају послове у области рударства.

Осим тога, овим законом се обезбјеђује и већи ниво усклађивања са правном тековином ЕУ у области управљања рударским отпадом и заштите здравља и безбједности радника при експлоатацији минералних сировина.

Доношењем Закона обезбјеђује се већа правна сигурност за правна лица која обављају послове у области рударства, а што ће имати за посљедицу већи прилив страног и домаћег капитала, с обзиром на чињеницу да Република Српска располаже разноврсним и економски значајним минералним ресурсима, за чије су производно активирање потребна значајна финансијска средства.

Влада Српске утврдила је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Економско-социјалном савјету ради усклађивања са Законом о раду.

"Закон о раду више не познаје појам `већински репрезентативни` синдикат и удружење послодаваца организованих на нивоу Републике Српске, већ су овим законом прописани и услови за утврђивање репрезентативности синдиката и послодаваца на нивоу Републике", наводи се у саопштењу.

Разлог за доношење измјена и допуна Закона је и прописивање могућности за оснивање локалних економско-социјалних савјета на територији Српске, за шта је интерес већ показало неколико градова и општина.

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о кориштењу података централне базе другог примјерка матичних књига за потребе Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске путем интернет сервиса.

Из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу саопштено је да би концепт употребе веб сервиса у потпуности замијенио досадашњи концепт размјене података, јер би се подаци испоручивали интернет сервисом.

Представници Фонда ПИО Српске обратили су се Министарству управе и локалне самоуправе 14. јула захтјевом за приступ подацима из матичне књиге умрлих и приједлогом за побољшање Споразума о кориштењу података, претходно потписаном 16. јула 2015. године, наводећи да је приступ подацима од великог значаја за рад Фонда, јер се контролом ових података спречавају недозвољене ситуације у кориштењу права на пензију, наводи се у саопштењу.

Наводи се да би се технички, сигурносни и организациони аспект након вишегодишње употребе могао унаприједити.

Као приједлог за унапређење предлажу да се успостави интернет сервис, што подразумијева, успостављање "ВПН" тунела између Фонда ПИО и успостављање веб базираног сервиса који би испоручивао тражене податке.

Влада Републике Српске прихватила је Приједлог основних елемената за продају акција државног капитала у Акционарском друштву "Нова творница пречистача" Рогатица, те дала сагласност Инвестиционо-развојној банци /ИРБ/ Републике Српске, као овлаштеном продавцу државног капитала у предузећима, на основне елементе за организовање тендерске продаје за пакет акција овог акционарског друштва, наводи се у саопштењу.

Предмет продаје који се нуди на тендеру чини 7.994.975 акција укључених у портфељ Акцијског фонда Републике Српске АД Бањалука, укупне номиналне вриједности 7.994.975 КМ, што представља 100 одсто акцијског капитала.

Донесена је одлука да се на општину Котор Варош, без накнаде, пренесу права својине над некретнинама изграђеним средствима Владе Републике Српске и те општине ради стамбеног збрињавања породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и бораца из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

Право својине односи се на стамбени објекат са пет стамбених јединица укупне површине 228,07 метара квадратних, у које је уложено 185.915 КМ, са урачунатим ПДВ-ом.

Влада Републике Српске одобрила је кредитно задужење предузећа "Путеви Републике Српске" у износу од 29.579.095 КМ.

Наведена средства биће употријебљена за изградњу регионалног пута Горњи Подграци-Мраковица у износу од 12.701.090 КМ, за реконструкцију пута Стари Мајдан-граница Репубила Српска/ФБиХ /Разбој/, поддионица Бронзани Мајдан-Тромеђа у износу од 8.853.305 КМ и за изградњу регионалног пута Котор Варош-Митровићи /Кнежево/, поддионица Соколине-Живинице у износу од 8.024.700 КМ.

Влада Републике Српске одобрила је кредитно задужење предузећа "Путеви Републике Српске" у износу од 1.999.562 КМ, што ће бити употријебљено за модернизацију 4.000 метара дионице пута Вршани-Црњелово-Батковићи-Остојићево-Бродац-Рача.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о стању пореских обавеза у јавним здравственим установама домовима здравља, те донијела закључак према којем ће додатна средства за измирење пореза и доприноса у износу од 144.785 КМ бити обезбијеђена из буџетске резерве.

Како се наводи у Информацији, домовима здравља Оштра Лука, Ново Горажде, Хан Пијесак, Калиновик, Трново, Љубиње и Берковићи средства од Фонда здравственог осигурања Републике Српске, која се дозначавају нису довољна за покриће свих трошкова, који произилазе из дефинисаног садржаја и обима права здравствене заштите, те је потребно одобрити додатна средства за измирење пореза и доприноса из текуће године у износу од 144.785 КМ, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

За реализацију закључка према којем ће се додатна средства за измирење пореза и доприноса наведених домова здравља у износу од 144.785 КМ обезбиједити из буџетске резерве, Влада је задужила Министарство финансија, Министарство здравља и социјалне заштите и Пореску управу Републике Српске.

Јавне здравствене установе се истовремено задужују да наставе редовно измиривати текуће пореске обавезе.

Влада Републике Српске донијела је и Одлуку о давању сагласности Министарству унутрашњих послова на План утрошка средстава за капитална улагања, за период од 1. јануара до 31. јула, у износу од 3.700.000 КМ.

Од овог износа за издатке за изградњу и прибављање зграда и објеката слиједи 500.000 КМ, за издатке за инвестиционо одржавање, реконструкцију и адаптацију зграда и објеката слиједи 200.000 КМ и издатке за залихе материјала, робе и ситног инвентара, амбалаже и слично 3.000.000 КМ.

Средствима из ове одлуке биће вршена изградња нових полицијских станица /ПС/, као што је ПС Требиње и других, реконструкција полицијских станица, као што је ПС Бијељина у износу од 100.000 КМ, фасада у Управи за полицијско образовање у износу од 85.000 КМ и адаптација сервер-сале у Зворнику у износу од 15.000 КМ, затим набавка униформи, а све у складу са Планом буџета и Планом набавки Министарства унутрашњих послова Републике Српске за ову годину.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о потреби за реконструкцијом столарије на школском објекту Јавна установа Средњошколски центра "Милутин Миланковић" Милићи, те задужила Министарство просвјете и културе и Министарство финансија да обезбиједе средства за инвестиционе радове у износу од 50.000 КМ.

Влада Републике Српске донијела је Рјешење о одобрењу реалокације средстава буџетске резерве, у износу од 15.000 КМ, Влади Републике Српске за спонзорство музичког Феста "Козара у срцу".

Влада Републике Српске се упознала са Информацијом о пројекту "Изградње магистралног пута Брод на Дрини /Фоча/-Хум /Шћепан Поље/ са међудржавним мостом" и подржала његову реализацију.

Закључком се задужују Министарство саобраћаја и веза и Јавно предузеће "Путеви Републике Српске" Бањалука да покрену активности на реализацији овог пројекта.

Изградња овог магистралног пута предвиђена је Измјенама и допунама Просторног плана Републике Српске до 2025. године као и Стратегијом транспорта Републике Српске за период 2016–2030. година и Стратегијом развоја јавних путева у Републици Српској за период 2016-2025. година.

Наведеним документима утврђено је да је изградња овог пута приоритет број један у изградњи магистралних и регионалних путева у Републици Српској.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о стању у области телекомуникација у Републици Српској, према којој Министарство саобраћаја и веза сматра да је стање у области телекомуникација у Српској на задовољавајућем нивоу у погледу развоја нових услуга и технологија, те да се прате свјетски трендови и примјењује технолошка достигнућа у овој области.

Извор: СРНА