latinica  ћирилица
24/07/2017 |  15:08 | Аутор: РТРС

И Комисија за финансије одбила извјештај Савјета министара

Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ није подржала Извјештај о раду Савјета министара БиХ за прошлу годину у дијелу који је у надлежности ове комисије.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Чланови Комисије из опозиционих странака били су против извјештаја, а главну замјерку упутили су на методологију израде документа истичући да на основу добијених података није могуће водити расправу.

"Методологија је катастрофална, можда она јесте за ЕУ, али није за парламентарна радна тијела", рекла је Душанка Мајкић из СНСД-а и додала да се из понуђеног не виде резултати рада Министарства финансија, односно Савјета министара БиХ у прошлој години.

Са Мајкићевом се сагласио и Мирсад Исаковић из СББ-а, који је навео да је Извјештај Савјета министара тешко разумљив, чак и за људе из струке.

"Потребни су други параметри како би се сагледало шта је Савјет министара радио", додао је Салко Соколовић из Независног блока.

Негативан извјештај Комисије за финансије и буџет Представничког дома о Извјештају о раду Савјета министара БиХ у прошлој години, само је један у низу које су на овај документ дале парламентарне комисије.

Извјештај се налази на дневном реду сједнице Представничког дома, која је заказана за сриједу, 26. јул.

Чланове Комисије о раду Министарства финансија у прошлој години информисао је министар финансија БиХ Вјекослав Беванда.

Он је навео да су од планирана три законска акта, из надлежности овог министарства у прошлој години усвојена два - о буџету, те задуживању, дугу и јамствима, док би ускоро у процедури требало да се нађе закон о финансирању.

Комисија је примила к знању Информацију Министарства финансија и трезора БиХ о поступању по Извјештају о ревизији извршења буџета институција БиХ за 2015. годину, који је сачинило Министарство финансија и трезора БиХ.

У расправи о овој тачки дневног реда Беванда је оцијенио да политичко опредјељење одређује исход гласања, а не резултати рада.

"Предизборна кампања је почела и важније је `покупити` неки глас, него нешто системски урадити", додао је Беванда.

К знању је примљена и Информација Министарства финансија БиХ о расподјели и кориштењу средстава текуће буџетске резерве за прва три мјесеца ове године.

Извор: СРНА