latinica  ћирилица
23/07/2017 |  13:38 ⇒ 13:51 | Аутор: РТРС

Златица напала кукуруз на парцелама у Градишци, штета већ евидентна (ВИДЕО)

Ратари у оптшини Градишка, поред недостатка воде за наводњавање кукуруза, суочени су са додатним проблемом. На многим пољима појавила се кукурузна златица. Иако наноси значајну штету, потпуна заштита од овог напасника не постоји.
Кукуруз - Фото: РТРС
КукурузФото: РТРС

Најезде штеточине посебно су изражене уз ријеку Саву. Штете од кукурузне златице већ су евидентне на парцелама фармера Саве Радивојца у Ламинцима. Због напада на корјенов систем, већина биљака унутар парцеле је полегла.

Нешто боља ситуација је на имању Саве Васиљевића из Рогоља. Иако примјењује плодоред све се теже бори са кукурузном златицом. 

Представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручне јединице Градишка, помно прате ситуацију на подручју општина Градишка, Србац , Лакташи и Прњавор. Кажу да је заштита доста сложена и захтјева ситемски приступ. 

Поред употребе хемијских препарата, који знатно поскупљују производњу, неопходно је испоштовати и плодоред-правилну смјену гајених биљака на једној парцели. Агрономи кажу да би на једној парцели кукуруз требало сијати сваке треће године.