latinica  ћирилица
23/07/2017 |  10:14 ⇒ 11:10 | Аутор: РТРС

САД ће опет тестирати противракетни систем

Сједињене Америчке Државе планирају сљедећег викенда да спроведу још једну пробу противракетног система због супростављања пријетњама Сјеверне Кореје, пренијела је агенција АП.
Амерички противракетни одбрамбени систем ТХААД (Фото: Flickr/Mark Holloway) -
Амерички противракетни одбрамбени систем ТХААД (Фото: Flickr/Mark Holloway)

Проба ће бити изведена у комплексу за лансирање Кодијак на Аљасци, наводи америчка агенција, позивајући се на саопштење америчке обалске страже.

Амерички војници су привремено распоређени у комплексу због тестирања антиракетног система "THAAD", јавили су локални медији.

Америчка Агенција за одбрану од ракета (МДА) успјешно је тестирала одбрамбени ракетни систем "THAAD" из Кодијака раније овог мјесеца.

Та проба је "потврдила могућност "THAAD-а" да пресретне балистичке ракете средњег домета", рекао је директор за односе с јавношћу МДА Крис Џонсон.

До сада је забиљежен стопостотни успијех система "THAAD" у 14 проба. Антиракетни системи "THAAD" распоређени су у Јужној Кореји као одговор на пријетње Сјеверне Кореје.

Америчке власти су јуче саопштиле да се америчка савезна држава Хаваји превентивно припрема за могућност балистичког или нуклеарног напада из Сјеверне Кореје.

Хаваји представљају важно стратешко мјесто за америчку војску. На хавајском острву Оаху се налази команда војске за азијско-пацифички регион, док се у луци Перл Харбор налазе десетине ратних бродова.

Сјеверна Кореја је од почетка 2016. године извела неколико десетина ракетних и нуклеарних проба, иако јој је то забрањено резолуцијама Савјета безбједности УН.

Извор: Бета