latinica  ћирилица
22/07/2017 |  13:34 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Петковић би могао да тужи БиХ због повреде угледа

Члан Правног тима Уједињене Српске Милан Петковић, који је био оптужен због кривичног дјела неизвршење одлуке Уставног суда БиХ, рекао је да ће размислити о подношењу тужбе против БиХ за накнаду штете након што је Суд БиХ одбио оптужницу Тужилаштва БиХ против њега и још три члана Комисије за референдум о Дану Републике Српске.
Дарко Кременовић и Милан Петковић - Фото: СРНА
Дарко Кременовић и Милан ПетковићФото: СРНА


Петковић је рекао новинарима у Бањалуци да би то могао урадити због повреде угледа и части.

"Никада нисам био осумњичен ни за једно кривично дјело, а неко је данима провлачио моје име у медијима", рекао је Петковић.

Он је истакао да тужилац који је одговоран с тим у вези /Мирослав Марковић/ мора сносити одговорност.

"Мора се поднијети тужба да неко у будућности сноси одговорност за незаконито и нестручно дјеловање", рекао је Петковић и оцијенио да је одбијањем оптужнице Тужилаштва БиХ коначно стављена тачка на тај предмет.

Петковић је поновио да чланови референдумске комисије нису извршили кривично дјело, јер нису имали моћ да проведу одлуку Уставног суда.

"Чланови Комисије нису имали могућност ни да поступе по привременој мјери Уставног суда, јер им она никада није достављена. Овдје је тужилац самовољно подигао оптужницу", рекао је Петковић на конференцији за новинаре о процесно-правним питањима у вези са оптужницом против чланова Комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске и рјешењу Суда БиХ о одбијању оптужнице.

Он је рекао да је реалну моћ да спроведе извршење одлуке Уставног суда имала Народна скупштина Српске којој је одлука и достављена.

Петковић је рекао да је занимљиво да Уставни суд није Народној скупштини рекао на који начин да изврши одлуку, иако ју је на то обавезао.

Члан Правног тима Уједињене Српске Дарко Кременовић је рекао да је одбијањем оптужнице сачувана Српска и институција референдума.

Он је упитао да ли је одговорни тужилац радио по налогу појединих партија из Федерације БиХ, те поручио да би Високи и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ требао да испита његов рад.

Из Суда БиХ је 19. јула потврђено да је судија за претходно саслушање одбио оптужницу Тужилаштва БиХ којом су Синиша Каран, Драгољуб Рељић, Горан Змијанац и Милан Петковић оптужени за неизвршење одлуке Уставног суда БиХ о привременој мјери којом се привремено обуставља примјена Одлуке о расписивању реФерендума о 9. јануару као Дану Републике Српске.

Судија за претходно саслушање закључио да из доказа Тужилаштва није могуће извести закључак о постојању основане сумње да су оптужени починили кривично ђело које им се ставља на терет.

У одлуци се указује на чињеницу да је извршење одлуке Уставног суда БиХ било у надлежности Народне скупштине Републике Српске, којој је Уставни суд БиХ и доставио одлуку о привременој мјери, те да оптужени нису имали реалну моћ да донесу било какву одлуку о суспензији одлуке о спровођењу референдума с обзиром на чињеницу да је већина чланова Комисије била из реда народних посланика који су учествовали у доношењу одлуке о референдуму, а који нису оптужени, највјероватније, због тога што као народни посланици уживају имунитет.

Ванрасправно вијеће Суда БиХ одбило је као неосновану жалбу Тужилаштва БиХ и у цијелости потврдило рјешење судије за претходно саслушање од 19. јула којом је одбијена оптужница Тужилаштва БиХ којом су Каран, Рељић, Змијанац и Петковић оптужени за неизвршење одлуке Уставног суда БиХ о привременој мјери којом се привремено обуставља примјена Одлуке о расписивању референдума о 9. јануару као Дану Републике Српске.

Из Суда БиХ саопштено је да је Ванрасправно вијећа Суда БиХ у предмету против осумњичене четворице због неизвршења одлуке Уставног суда, Суда БиХ, Дома за људска права или Европског суда за људска права одбило као неосновану жалбу Тужилаштва БиХ и у цијелости потврдило рјешење судије за претходно саслушање од 19. јула.

Против рјешења Ванрасправног вијећа жалба није допуштена.

Извор: Срна