latinica  ћирилица
21/07/2017 |  17:14 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Сарајево покушава да ратни дуг за гас пребаци на терет Српске (ВИДЕО)

Профит задржавамо, дугове дијелимо- ово је матрица по којој БХ гас жели да гради однос са Републиком Српском, тврде у предузећу Гас Рес. Кажу да ратни дуг за гас треба да буде фактурисан ономе ко га је и направио. Траже да се објави Уговор и види ко је његов носилац, па самим тим и дужник.
Гас - Фото: РТРС
ГасФото: РТРС

Док у БХ гасу сматрају да и Република Српска треба да плати ратни дуг за гас, из компаније Гас Рес поручују да није коректно то фактурисати Српској. Питају, зашто БХ гас не објави Уговор, у којем је јасно наведено ко је дужник. Подсјећају, да су претходном трговином гаса остварили и одређени профит.

- Ми имамо информацију да су они остваривали енормне профите. О томе можете консултовати бивши Бирач или Алумину, који то врло добро знају. Дакле, када су остваривали енормне профите онда је то било само њихово, а дугове, по њима, требамо дијелити - каже Слободан Пухалац, директор Гас Рес-а.

Ту није крај проблемима у гасном сектору у БиХ. Заборављајући многа питања важна за интересе Републике Српске, БХ гас намеће само једно- јединствен став Босне и Херцеговине у вези са тарифом транспорта који одређује Србија, кажу у Гас Ресу.

- И то на начин да задржи привилеговане цијене транспорта које су четири пута мање него што ми плаћамо од 2015. Ми бисмо хтјели да се уреде и неки други односи, прије свега, да престану са својим монополским пословањем - наводи Пухалац.

Из БХ гаса су прије неколико мјесеци рекли да представници компанија и регулатора из Српске поступају самовољно и уцјењују у вези са транспортнм капацитетима.

У Гас Ресу тврде да БХ гас одбија да плати транспортне трошкове власницима гасовода у Републици Српској, а блокирао је приступ свом транспортном систему предузећима из Српске. Став БХ гаса нисмо добили.