latinica  ћирилица
21/07/2017 |  13:54 ⇒ 15:52 | Аутор: РТРС

СНСД: СДА врши притисак на правосудне институције БиХ

Савез независних социјалдемократа сматра да СДА по ко зна који пут врши политички притисак на правосудне органе БиХ, што потврђује саопштењем у којем наводи да одбијање оптужнице Тужилаштва БиХ против неколико чланова Републичке комисије за спровођење референдума представља "катастрофалну поруку за поштивање владавине права и уставно-правног поретка у БиХ".
СНСД -
СНСД

Из СНСД-а је саопштено да СДА, која упорно убјеђује јавност да су Тужилаштво и Суд БиХ независне и непристрасне институције, тим саопштењем на најотворенији и најригиднији начин потврђује супротно.

СНСД тврди да СДА оваквим поступцима показује да Тужилаштво и Суд БиХ сматра својим власништвом, али да ипак, на жалост СДА и њеног лидера Бакира Изетбеговића, Суд није могао потврдити оптужницу против чланова Комисије, јер је "то била гомила глупости без икаквих доказа и без правног основа".

У саопштењу се подсјећа да је чак бивши отправник послова Амбасаде САД Николас Хил, који није био ни најмање добронамјеран према Републици Српској и њеном руководству, у ауторском тексту пред одлазак из БиХ написао да су Тужилаштво и Суд БиХ под апсолутном контролом Бакира Изатбеговића и СДА.

Из СНСД-а наводе да без обзира на одлуку о одбијању оптужнице, ова странка није промијенила став о Суду и Тужилаштву БиХ, које сматрају неуставним институцијама и да у континуитету дјелују у интересу бошњачког народа, а искључиво против Републике Српске, њеног руководства и институција, као и њених грађана.

СДА је раније саопштила да одбијање оптужнице представља катастрофалну поруку за поштивање владавине права и уставно-правног поретка у БиХ, те да је примарна одговорност за на Тужилаштву БиХ јер оптужницом нису обухваћене одређене главне службене особе у институцијама Републике Српске које немају имунитет од кривичног гоњења, а које су службеним радњама и активностима починиле, помогле или подстицале кривично дјело неизвршења одлуке Уставног суда БиХ.

Извор: СРНА