latinica  ћирилица
21/07/2017 |  12:53 | Аутор: РТРС

Свједоци: Азра Башић убила Благоја Ђураша и мучила српске цивиле

Свједоци Тужилаштва БиХ Душан Недић и Славиша Ђураш изјавили су данас у Суду БиХ да су чули да је Азра Башић 26. априла 1992. године у Дому ЈНА у Дервенти убила Благоја Ђураша.
Суђење Азри Башић - Фото: РТРС
Суђење Азри БашићФото: РТРС

Недић је, у наставку суђења Ази Башић за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године, рекао да је оптужена са још "два дјечака злостављала Благоја Ђураша, Стојана зидара и још једног заробљеника чијег имена се не сјећа".

"Нису бирали средства и начин шта су им радили. Скакали су по њима, ударали их ногама, а ако су покушали устати ударали су их кундацима. Лежали су у локви крви. Не знам шта је даље било, јер су ме одвели у другу просторију", навео је Недић.

Свједочећи о свом и заробљавању око двадесетак комшија из насеља Чардак у Дервенти, Недић је рекао да су их припадници Ријечке бригаде одвели у Дом ЈНА, у којем су затекли раније заробљене српске цивиле. Он је додао да је видио како су неке ударали о зид и "свашта им радили".

"Касније сам примијетио да је дошла једна, на први поглед интересантна жена у маскирној униформи. Била је набијенија, мало јача и имала је пушку. Војници су је дозивали са Азра, а она је нешто причала. Ја сам у моменту помислио да она није толико агресивна као остали. Међутим, то је био увод за касније што је услиједило", рекао је Недић.

Свједок је навео да су га током заробљеништва у Дому ЈНА, гдје је био десетак дана, стражари у два наврата ударали пендрецима. "Кривили су ме да сам клао муслиманску дјецу", рекао је Недић.

Он је додао да је у логору Радоч, гдје је премјештен, а у којем је било око 200 заробљених Срба, чуо да је Благоја Ђураш убијен и да га је Азра Башић заклала.

Свједок Тужилаштва Славиша Ђураш рекао је да су он, мајка и брат од комшија чули да је његов отац Благоје убијен 26. априла 1992. године, исти дан када је и заробљен.

"Ми смо, због гранатирања раније отишли из Дервенте, а отац је остао. Мислили смо да је заробљен, али касније смо од комшија који су били с њим у Дому ЈНА, чули да су га тукли, везали каишем, газили, да га је један хрватски војник убо ножем, након чега му је пришла Азра и заклала га", испричао је Славиша Ђураш.

Он је додао да су посмртне остатке његовог оца, које су тражили 11 година, случајно пронашли радници "Добојпутева" у јуну 2003. године током извођења радова.

"Радници су пријавили полицији да су пронашли неко тијело, а ДНК анализом је потврђено да је ријеч о мом оцу. Његове посмртне остатке, који су пронађени умотани у неку цераду, сахранили смо у његовом родном селу Календровцима", рекао је Славиша Ђураш.

Азра Башић оптужена је да је као припадник ХВО-а од 26. априла до почетка маја 1992. године учествовала у убиству, мучењу и наношењу великих патњи и повреда српским заробљеницима.

Суђење се наставља 25. августа, када би три свједока Тужилаштва БиХ, од којих је један заштићени, требало да дају исказе у овом предмету.

Извор: СРНА