latinica  ћирилица
21/07/2017 |  12:21 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Синдикат "Шума Српске" најављује генерални штрајк

Јединствена удружена синдикална организација предузећа "Шуме Републике Српске" разматра могућност организовања генералног штрајка због новонастале ситуације у којој је директор овог предузећа Ристо Марић наредио примјену спорног Правилника о раду.
Синдикат - Шуме Српске - Фото: РТРС
Синдикат - Шуме СрпскеФото: РТРС

Из Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске саопштено је да је Марић актом од прије четири дана наредио стриктну примјену Правилника, те да се примјене коефицијенти, чиме ће доћи до значајног умањења плата радницима.

У саопштењу се додаје да је Марић за обрачун плата за јуни ове године наредио писаним дописом да се накнада за превоз радницима лимитира до 120 КМ, док је предсједницима синдикалних организација укинуо накнаду за синдикални рад, која је измиривана 22 године, од када постоји ово предузеће.

Синдикалци наводе да Марић тиме жели да их обесхрабри и натјера да формирају, како кажу, "директоров жути синдикат", те поручују да овог пута Марић неће имати ауторитет да одврати раднике од штрајка и других радикалних облика синдикалне борбе.

Из синдиката напомињу да је Марић раније дао чврсто обећање у писаној форми да неће примјењивати спорни Правилник.

Извор: СРНА