latinica  ћирилица
20/07/2017 |  13:35 | Аутор: РТРС

Пахор: Загреб мора спровести арбитражни споразум

Предсједник Словеније Борут Пахор оцијенио је да би Влада Хрватске требало да пошаље "дискретан сигнал" да је спремна да спроведе арбитражни споразум о граници у Пиранском заливу, јер би се тиме избјегли нежељени инциденти.
Борут Пахор - Фото: Screenshot
Борут ПахорФото: Screenshot

Пахор је навео да ће "Хрватска прије или касније схватити да међународна заједница жели да се тај гранични спор једном заувијек ријеши и да нема другог рјешења осим поштовања пресуде, односно међународног права".

Он се супротставио мишљењу неких словеначких правника да је у спровођењу пресуде потребно дјеловати врло опрезно, чак ако она не буде спроведена у року од шест мјесеци, што намјерава Влада премијера Мире Церара, посебно министар спољних послова Карл Ерјавец, преносе хрватски медији.

"Словенија је дужна да у наредних шест мјесеци почне означавати копнену границу и да спроведе одлуку о граници на мору", истакао је Пахор.

Арбитражни суд у Хагу пресудио је да Словенији припадају три четвртине Пиранског залива, а та земља је добила и слободан пролаз кроз дио хрватског мора.

Извор: СРНА