latinica  ћирилица
20/07/2017 |  13:06 ⇒ 13:18 | Аутор: РТРС

ПУ Требиње: Све бољи резултати, смањен број кривичних дјела

Начелник Полицијске управе Требиње Жарко Лакета рекао је да су захваљујући професионалном раду припадника ове управе и спроведним активностима у претходном периоду сваки дан све бољи резултати и да је смањен број кривичних дјела и висок степен откривености починилаца.
Начелник Полицијске управе Требиње Жарко Лакета на конференцији за новинаре - Фото: СРНА
Начелник Полицијске управе Требиње Жарко Лакета на конференцији за новинареФото: СРНА

Говорећи на конференцији за новинаре о резулатима у претходних шест мјесеци, Лакета је истакао да су одлични резултати постигнути и када је ријеч о стању безбједности, јавном реду и миру и стању криминалитета, те рјешавању више кривичних дјела из претходног периода.

Лакета је указао и да је Полицијска управа својим повећаним присуством на терену смањила број саобраћајних прекршаја, те да је у првом полугодишту смртно страдало једно лице, док је у истом периоду прошле године погинуло шест лица.

"Укупно 40 одсто мање је лица која су добила повреде у незгодама, док је за 50 одсто смањен број кривичних дјела угрожавања саобраћаја", рекао је Лакета, истичући да је на лицу мјеста затечено 29 извршилаца, што је за 15 више у односу на исти период прошле године.

Лакета је напоменуо да је брзим реаговањем полиције откривена крађа златног ланчића вриједности око 2.000 КМ из свлачионице стадиона "Александар Маслеша", додајући да је ријеч о малољетнику који је ланчић дао другом лицу које га је продало у једној златари у Црној Гори.

О безбједности саобраћаја говорио је начелник Сектора полиције Синиша Лакета, који је истакао да су из саобраћаја искључена 474 возача, и то 287 због вожње под утицајем алкохола, 21 због узицаја опијата, те 158 због вожње прије стицања права на управљање возилом.

Он је позвао све власнике угоститељских објеката да се придржавају Закона о јавном реду и миру.

"Морамо очувати повољно стање безбједности како не би имали негативних посљедица по лица и имовину", рекао је Лакета и истакао да ће полиција и убудуће радити професионално, плански и у континуитету.

Он је најавио да ће и у наредном периоду акценат бити на контроли алкохолисаности стања возача, замора возача и и техничке исправности возила.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Бојан Дабић подсјетио је да је коефицијент расвијетљености по непознатом извршиоцу 90 одсто, напомињући да нису евидентирана кривична дјела разбојништва.

Он је рекао да је Тужилаштву БиХ у првих шест мјесеци поднесено шест извјештаја против девет лица за почињених 12 дјела ратног злочина и то шест кривичних дјела ратног злочина против човјечности и шест против цивилног становништава, почињених на подручју општина Мостар, Коњиц и Ливно током 1992. године.

Извор: СРНА