latinica  ћирилица
20/07/2017 |  11:43 ⇒ 18:34 | Аутор: РТРС

Додик: У уторак освештање манастира Осовица (ВИДЕО/ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће манастир Осовица у општини Србац, чија је изградња у току, бити освештан у уторак, 25. јула, када ће бити обиљежена још једна побједа која значи јачање српског идентитета за који је најважнија Српска православна црква и све што она баштини.
Додик обишао манастир Осовица у општини Србац - Фото: СРНА
Додик обишао манастир Осовица у општини СрбацФото: СРНА

Додик је након обиласка манастира новинарима рекао да је Осовица изграђена у посљедњих осам година, те да представља власништво свих вјерујућих људи, који ће у њему наћи мир, разлог да дођу, који ће се ту вјенчати и крстити и који ће доћи са добром вољом и жељом за добро свих.

"На овом мјесту није било готово ништа сем сјећања на стари манастир, који се ту давно налазио", додао је Додик.

Он је изразио дивљење начином на који је послове око градње водио владика бањалучки Јефрем, свештенство, али и послом, који су обавили мајстори.

"Ради се о једном предивном мјесту и надам се да ће у уторак, када је предвиђено освештање којем ће присуствовати и Његова светост патријарх српски Иринеј, доћи доста људи", навео је Додик и рекао да ће и сам присуствовати освештању.

Додик обишао манастир Осовица у општини Србац

Владика бањалучки Јефрем истакао је да се манастир прије може видјети, него описати, додајући да се на њему радило осам година.

"Наш манастир садржи цијели комплекс објеката, главну цркву, три споредне, конак, трпезарију, салон. Још ће бити унутрашњег уређења и уређења дворишта", додао је владика.

Градња манастирског комплекса почела је прије осам година након што су археолози утврдили да је на том мјесту већ био манастир из 1330. године, који су Турци срушили и опустошили 1695. године.

Претпоставља се да је то била задужбина краља Драгутина о чему постоји и документа из те године са печатом на старословенском језику на којем пише "Благовијести пресвете Богородице - Осовица".

Манастир Осовица налази се у подножју планине Мотајице, тридесетак километара од Српца.

Извор: СРНА