latinica  ћирилица
20/07/2017 |  07:56 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Завршена сједница НСРС; усвојено више закона (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске усвојила је на 20. редовној сједници пет закона, три нацрта закона, двије стратегије и више извјештаја републичких комисија и агенција.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

17.30 - Народна скупштина је усвојила Закон о вјештацима којим се прецизније дефинишу области вјештачења, општи и посебни услови за именовање вјештака, те права, обавезе и принцип утврђивања одговорности и надзора над њиховим радом. Прихваћени су амандмани Клуба посланика СНСД-а, а једним од њих је дефинисано да за вјештака може бити именовано лице које има завршен први циклус студија са остварених најмање 180 ЕЦТС бодова или еквивалент и најмање 15 година радног искуства на пословима вјештачења у складу са рјешењем Министарства правде Српске.

Другим амандманом је дефинисано да се од обавезе квалификационог тестирања за вјештака изузимају доктори наука за одређену област вјештачења.

Посланици су усвојили Закон о измјенама и допунама Закона о ветеринарско-медицинским производима којим се јасније и прецизније прописују поједине његове одредбе, олакшава примјена у пракси и онемогућава неконтролисана употреба ових производа.

Једногласно је усвојен Нацрт закона о Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству чији је циљ да омогући обољелој дјеци из Републике Српске дијагностику и лијечење у иностраним здравственим установама.

Ово законско рјешење, чији је предлагач предсједник Српске Милорад Додик, односи се на дјецу, држављане Српске и осигуранике Фонда здравственог осигурања, којој није могуће пружити адекватну здравствену услугу у здравственим установама у Српској, као ни у установама са којима Фонд има потписан уговор.

Народна скупштина је усвојила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске, којим је предвиђено да се и трошкови принудне наплате воде као дуг у регистру који води Пореска управа.

Усвојена је и Стратегија развоја културе Републике Српске 2017-2022. година, чији су стратешки циљеви успостављање система транспарентне културне политике, висок степен умјетничке продукције и професионализација, културна писменост, интернационализација и присуство на међународној сцени и децентрализација.

Посланици су усвојили и извјештај о стању у банкарском систему Републике Српске за прошлу годину и извјештај о пословању и резултатима рада са финансијским извјештајем Агенције за банкарство Републике Српске за 2016. годину, као и извјештај Регулаторне комисије за енергетику Српске о раду за 2016. годину.

Народна скупштина усвојила је и информацију о дугу Републике Српске са стањем на дан 31. децембар 2016. године у којој се наводи да је јавни дуг Српске износио 4,34 милијарди КМ, што је 45,62 одсто БДП-а, док је укупан дуг Српске износио 5,43 милијарде КМ или 57,09 одсто БДП-а.

Народни посланици су усвојили одлуку о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој по Пројекту јачања банкарског сектора /8741 – БА/, у износу од 28,3 милиона евра, што је 50 одсто од 56,6 милиона евра укупног задужења за БиХ.

Милимир Говедарица изабран је за правобраниоца Републике Српске на период од четири године.

На дужност замјеника правобраниоца Републике Српске у сједишту замјеника Бањалука изабран је Борислав Јеличић на период од четири године.

За чланове Републичке изборне комисије изабрани су Оливер Благојевић, Слађана Шкрбић, Жељка Косјерина, Слободан Софић, Славко Зокић, Бекир Омеровић и Александар Радета.

Из чланства у Комисији за жалбе, на лични захтјев је разријешена Славица Лукић.

16.40 - Посланици су по хитном поступку усвојили Закон о интервентним набавкама којим се обезбјеђује континуитет снабдијевања тржишта и становништва Српске основним пољопривредним и индустријско-прехрамбеним производима неопходним за исхрану становништва у условима озбиљних поремећаја на тржишту.

Усвојен је амандман клуба посланика СНСД који предвиђа да Влада Српске једном годишње подноси извјештај НСРС о реализацији плана.

Усвојен је Закон о ветеринарству у Републици Српској којим се ефикасније уређује контрола кретања животиња, као и контрола њихових болести што директно утиче на безбједност хране животињског поријекла.

Народна скупштина усвојила је Закон о измјенама и допунама Закона о водама чиј је циљ обезбјеђивање управљања ризицима од поплава и избјегавање или смањење директне или индиректне штете настале усљед поплава.

Усвојен је Нацрт закона о Правобранилаштву Српске којим се уређује његова организација, надлежност, дјелокруг пословања и начин рада, као и начин заступања имовинских права и интереса Српске и јединица локалне самоуправе.

Парламент Српске усвојио је Стратегију развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период 2017-2021. година која се темељи на седам принципа - владавина права и дјеловање са интегритетом, демократичност, ефикасност, самосталност, јавност, финансијска одрживост и системски приступ у планирању и управљању локалним развојем.

Усвојен је извјештај Комитета за координацију надзора финансијског сектора Републике Српске за 2016. годину, те више извјештаја Комисије за хартије од вриједности Републике Српске за прошлу годину.

Народна скупштина усвојила је извјештај Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске у прошлој години у којем се наводи да је донесено 38 рјешења, од чега шест о утврђеном сукобу интереса.

Парламент Српске је на приједлог предсједника Републике изабрао Миленка Крајишника за предсједника Фискалног савјета Републике Српске, док су за чланове овог Савјета изабрани Бранко Крсмановић и Саша Стевановић. 

15.30 - Комисија за избор и именовања НСРС предложила је да за правобраниоца Српске буде изабран Милимир Говедарица на период од четири године. Комисија је да на дужност замјеника правобраниоца у сједишту замјеника у Бањалуци буде изабран Борислав Јеличић.

Комисија за избор и именовања је за чланове Републичке изборне комисије предложила Оливера Благојевића, Слађану Шкрбић, Жељку Косјерину, Слободана Софића, Славка Зокића, Бекира Омеровића и Александра Радету.

Ова комисија је предложила да чланства у Комисији за жалбе, на лични захтјев, буде разријешена Славица Лукић, ради именовања на другу функцију.

Министар правде Антон Касиповић је, одговарајући на питање народног посланика Миланка Михајилице, рекао да не зна да ли се против неког од кандидата за правобраниоце води истрага.

"Посао ресорног министарства је да у складу са прописима распише конкурс, проведе процедуру, предложи то Народној скупштини и да парламент гласа. Како ће гласати, не знам", рекао је Касиповић.

Он је навео да лично не познаје предложеног за замјеника правобраниоца Српске са сједиштем у Бањалуци, као ни његовог претходника Мирка Стојчиновића, који је тренутно у притвору због малверзација са градским земљиштем у Бањалуци.

Посланици опозиције тражили су да ова тачка дневног реда буде повучена јер су незадовољни досадашњим радом Борислава Јеличића, предложеног за замјеника правобраниоца са сједиштем у Бањалуци.

14.35 - Миленко Крајишник предложен је за предсједника Фискалног савјета Републике Српске, на приједлог предсједника Републике, а за чланове Савјета предложени су Бранко Крсмановић и Саша Стевановић.

Образлажући овај приједлог, генерални секретар предсједника Српске Синиша Каран подсјетио да је Служба предсједника Републике расписала јавни конкурс за избор предсједника и чланова Фискалног савјета Републике Српске од 14. јуна 2016. године, док је Комисија за овај избор именована одлуком од 28. јуна прошле године.

Он је рекао да је у записнику са друге сједнице Комисије од 21. октобра 2016. године констатовано да је Комисија донијела закључак да се конкурс поништи и распише нови, имајући у виду да само једна пријава, један кандидат, испуњава опште и посебне услове из јавног конкурса.

Каран је навео да је одлуком од 14. фебруара ове године поништен јавни конкурс за избор предсједника и чланова Фискалног савјета Републике Српске, те да је Служба предсједника расписала поновљени јавни конкурс од 27. фебруара.

Он је додао да је након поновљеног јавног конкурса поступак спровела Комисија и доставила ранг листу кандидата за избор предсједника и чланова Фискалног савјета Републике Српске.

14.25 - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је данас да је Инвестиционо-развојна банка  Републике Српске најбољи пројекат Српске.

Тегелтија је рекао да је привреда Српске захваљујући ИРБ-у "преживјела" 2009. и 2010. годину и задржала радна мјеста.

"ИРБ сада има на рачуну више од 100 милиона КМ и мјесечно има поврат од најмање 10 милиона КМ кредита. Има мањи број лоших кредита од пословних банака", прецизирао је Тегелтија у завршној ријечи о одлуци о прихватању задужења Српске према Свјетској банци – Међународној банци за обнову и развој по Пројекту јачања банкарског сектора /8741 – БА/, која предвиђа зајам од 28,3 милиона евра.

Тегелтија је истакао да је реструктурисање неопходно домаћем банкарском сектору, као што се ради у цијелој Европи.

Он је навео да супервизори банака морају дјеловати потпуно независно, те да не постоји министар финансија и премијер који може утицати на њихов рад.

Шеф Клуба посланика ПДП-а у НСРС Мирослав Брчкало затражио је од Владе као предлагача да повуче ову тачку из скупштинске процедуре, јер, како је навео, Српској није потребна никаква помоћ.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак је упитао да ли зајам служи да спаси ИРБ Српске од пропасти и да се "попеглају' губици након пропасти три банке у Српској".

Посланик СДС-а Миладин Станић позвао је власт да предузме све да спаси потраживања ИРБ-а, јер је "више од 200 милиона КМ злоупотријебљено и дато предузећима без финансијског посредника".

Посланик из Клуба ПДП-а Адам Шукало упитао је данас да ли систем штити оне који су невраћањем кредита подигнутих из Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ увећали властиту имовину.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић је рекао да би та странка подржала ово задужење ако би се тим новцем спасиле двије банке које су лани пословале са губитком, истичући да те банке не треба да дођу у позицију Банке Српске и Бобар банке.

12.50 - Према Приједлогу одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој по Пројекту јачања банкарског сектора /8741 - БА/, Српска би требало да се у смислу јачања банкарског сектора задужи у износу од 28,3 милиона евра, што је 50 одсто од 56,6 милиона евра укупног задужења за БиХ.

"Циљ Пројекта је унапређење стабилности и банкарског сектора, унапређивањем капацитета за регулацију, супервизију и реструктурисање банака и јачање руковођења над ентитетским развојним банкама", рекао је министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, образлажући ову одлуку пред посланицима Народне скупштине Српске.

Он је додао да су детаљним анализама финансијског сектора, извршеним у оквиру Програма процјене финансијског сектора од Међународног монетарног фонда и Свјетске банке 2014. године, у правној регулативи и пракси утврђени недовољно развијени елементи аранжмана финансијске сигурности. .

Он је истакао да је ради пружања подршке властима на спровођењу предвиђених реформи и примјени законских прописа Свјетска банка понудила Пројекат за јачање банкарског сектора, нарочито у области јачања капацитета надзора банака и оспособљавања ентитетских агенција за банкарство за реструктурисање банака.

Предвиђени датум затварања зајма је 31. децембар 2020. године, а пројекат ће реализовати Тим за имплементацију тог пројекта.

12.40 - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да постоје чврста опредјељења у ресорном министарству да сви они који не плаћају доприносе, односно не плаћају бруто плату, морају бити санкционисани.

Савановић је упозорио да без привреде и новог запошљавања нема већих пензија и свега онога што пуни буџет, истичући да је у том погледу потребно подржати инвестиције и развој реалног сектора.

Он је замолио посланике опозиције који имају власт на нивоу БиХ да учине све да се "отвори прозор у БиХ" у смислу да инвестиције које долазе у БиХ што је могуће брже долазе у Републику Српску како би могли запошљавати људе и пунити фондове.

Народна скупштина Српске размотрила је информацију о стању у области пензијског и инвалидског осигурања у Републци Српској за 2016. годину, у којој се, између осталог, наводи да је у посљедњим годинама заустављен негативан тренд смањивања односа броја осигураника према броју корисника права из система пензијског и инвалидског осигурања у Српској

11.50 - Посланик НДП-а у НСРС Здравко Крсмановић апеловао је да се одржи заједничка сједница Владе Републике Српске, представника Фонда за пензијско и инвалидско осигурање и скупштинског Одбора за праћење стања у области ПИО, на којој би требало донијети радикалне мјере ради промијене стања у овој области.

Посланик СРС Републике Српске Миланко Михајилица рекао је да су пензије у Српској "најниже у Европи, те да је најнижа пензија у ФБиХ дупло већа од најниже у Републици Српској". Михајилица је упитао надлежне за шта служе инспекцијски органи с обзиром на велика дуговања према фондовима у Републици Српској.

Посланик Напредне Српске који дјелује у оквиру клуба посланика ПДП-а Адам Шукало сматра да је "Фонд ПИО банкротирао, због чега се морало прећи на трезорски начин исплате пензија у Српској".

Шукало је критиковао рад представника Удружења пензионера Републике Српске, наводећи да се адекватно не залаже за остваривање права пензионера и побољшање њиховог материјално-социјалног положаја у Српској.

 10.45 - Шеф клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић сматра да се стање у пензијско-инвалидском осигурању Републике Српске може поправити на начин да се спријечи да се доприноси уплаћују на најнижу плату, а да се остало исплаћује "испод жита".

Посланик СНСД-а Радован Вуковић рекао је да нико није задовољан висином пензија у Републици Српској, али да је њихова редовна исплата велики квалитет јер у неким земљама у окружењу пензије касно и по неколико мјесеци.

Он је рекао да би у складу са одлуком Владе Републике Српске, од октобра ове године пензије требало да буду повећане за три одсто. Вишковић је сугерисао посланицима из опозиције да не износе нетачне информације у вези са "Унисом" из Дервенте и зворничком "Алумином".

Он је навео да "Алумина" исплаћује све доприносе, без дуговања, те да извози преко 200 милиона КМ, од чега имају користи сви фондови и буџет Српске.

Посланик СДС-а Бранко Бутулија мишљења је да се преласком на трезор постигла сигурност у исплати пензија, али да проблем није ријешен већ пренесен на друге кориснике буџета. 

Посланик СНСД-а Радован Вуковић сматра да је важно да се прешло на трезорски систем исплате пензија, истичући да то потврђује да су пензионери приоритет за Владу Републике Српске.

Он је рекао да се из буџета за пензије издваја 237 милиона КМ, али да треба радити на повећању пензија.

Посланик СДС-а Наде Планинчевић сматра да пензионери у Српској не примају пензију, већ средства на нивоу социјалне помоћи.

09.55 - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је у посљедњим годинама заустављен негативан тренд смањивања односа броја осигураника према броју корисника права из система пензијског и инвалидског осигурања у Српској.

Према његовим ријечима, иако се од почетка 2016. године пензијски систем финансира из буџета Републике, неопходно је побољшати наплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, како редовних, тако и заосталих, те спријечити злоупотребе неплаћања доприноса, кашњења доприноса, те плаћање доприноса за већину запослених по најнижој основици.

Он је рекао да је настављен позитиван тренд у измјени структуре пензија, који се огледа у постепеном повећању процента корисника старосне пензије и смањивању процента корисника инвалидске пензије.

Према његовим ријечима, задржан је тренд повећања просјечне старости корисника старосне пензије на дан признавања права, те настављен тренд смањења признатих права на инвалидску пензију у једној календарској години.

Он је навео да су пензије од 1. јануара 2013. до 1. јануара 2015. године у Републици Српској повећане за 11,21 одсто.

Савановић је подсјетио да је преласком на трезорски систем пословања од 1. јануара 2016. године постигнута додатна сигурност у обезбеђивању средстава за исплату пензија.

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ упутио је апел народним посланицима да се чини више у области пензијског и инвалидског осигурања у Републици Српској.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Посланици ће данас разматрати и Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој по Пројекту јачања банкарског сектора /8741-БА/.

Биће разматрано и именовање предсједника и чланова Фискалног савјета Републике Српске на приједлог предсједника Републик

Пренос засједања Народје скупштине Републике Српске можете пратити на програму РТРС плус.

Извор: РТРС, СРНА