latinica  ћирилица
19/07/2017 |  21:36 ⇒ 21:36 | Аутор: РТРС

"Избацити политички утицај из судова у БиХ"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је вечерас у Бањалуци са Хеновевом Руис Калавером, директорицом за Западни Балкан при Генералној дирекцији Европске комисије за европску политику сусједства и преговоре о проширењу.
Додик са Хеновевом Руис Калаверо - Фото: РТРС
Додик са Хеновевом Руис КалавероФото: РТРС

Додик је пренио Руис Калавери став да Република Српска остаје на путу европских интеграција уз поштовање и примјену механизма координације и видљивост Српске на том путу.

Предсједник Српске и директорица за Западни Балкан при Генералној дирекцији Европске комисије сложили су се да се што прије треба ријешити питање потписивања Уговора о Транспортној заједници и доношење Закона о акцизама.

Додик је рекао да основни текст Уговора о Транспортној заједници није упитан, али да се проблем појавио због тога што није било координације на нивоу БиХ, додавши да су ентитети били искључени из тог процеса.

На састанку је било ријечи и о Закону о Суду БиХ, а предсједник Српске и Руис Калавера су се сагласили да треба избацити политички утицај из судова у БиХ, те да Закон о Суду БиХ треба да буде закон који гарантује правну сигурност.

Додик је нагласио да је спреман да се ријеши питање Закона о Суду БиХ који не треба да има двостепене надлежности, да може да се бави само предметима из своје надлежности, док би правосуђе ентитета било потпуно аутономно.

Састанку су присуствовали и шеф одјељења за БиХ у Дирекцији за проширење ЕУ Михаела Матуела и Ларс Гунар Вигемарк, шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ, као и министар правде Републике Српске Антон Касиповић.